Hayatımız yalan!

İki gündür tüm basın organlarında uzun zamandır beklenen “yerli otomobilimizin” prototiplerini görmüşsünüzdür. Umarım otomobil uzmanlarının yorumlarını da okumuşsunuzdur. Ben otomobilden anlamam ancak uzmanlar diyor ki “Yerli otomobil diye gösterilen model, logosu kapatılmış Cadillac…”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil prototiplerinin tanıtıldığı toplantıda, üretilmiş 3 prototip bulunduğunu belirterek “İnşallah 2016’da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartlarında deneyeceğimiz 30-40 araç üretmeyi hedefliyoruz. 2020’den önce de 2019 sonuna kadar Türkiye’de bunun seri üretimini başlatmayı hedefliyoruz” demişti. Ancak otomobil yazarları, daha önce General Motors bünyesinde olan daha sonra Çinlilere satılan Cadillac ve Saab tarafından geliştirilen bir modelin aynısı olduğunu söylüyor. BLS adlı bu modeli, Avrupa pazarı için geliştirmişler ancak başarılı olunamamış ve zaten söz konusu iki marka da zararlarını artırınca Çinliler tarafından satın alınmıştı. Kısaca büyük bir şovla tanıtılan ‘yerli araçlarımız’ çakma çıktı.

Şaşırdık mı? Kendi adıma yanıt vereyim hayır… Çünkü 12 yıldır gerçekleşmeyen büyük vaatler dinlemeye alıştık. Bir önceki seçimi anımsayın, AKP ülkenin her yerine astığı reklam panolarında “milli tank, milli uçaksavar, milli silah” ürettiklerini söylüyordu. Ortada henüz üretilmiş birşey yok, çalışmalar var. Üretilenlerin de kritik bölümlerinin çoğu ithal ediliyor…

Göğsümüzü kabartan milli otomobilden bir başka ‘sevindirici’ gelişmeye geçelim. Bir sabah uyandık ve milli gelirimiz yine arttı, 2008 yılında da aynı şeyi yaşamış yani hiç farkında olmadan milli gelirimiz yüzde 37 artmıştı.

Orta Vadeli Program’da milli geliri hesaplama yöntemi yeniden değiştirilmiş. Hükümet, dolardaki dalgalanma nedeniyle orta vadeli programda döviz kuruyla kişi başına düşen milli gelir hedefini çıkardı, yerine satın alma gücü paritesine göre hesaplanan hedefi verdi. Bu değişiklikle 2015 yılında kişi başı milli gelirimiz 10 bin 936 dolardan bir anda 19 bin 506 dolara fırladı. Hesaplama yöntemi değişmeseydi yıl sonunda kişi başı milli gelir rakamı 9 bin doların altına inecekti.

AKP, 2008 yılında da formül değişikliği ile bir günde kişi başı milli geliri yüzde 37 artırmıştı. Türkiye’de 2015 ve sonrasında kişi başı milli gelir 9 bin doların altına inecekti.
Daha önce bu köşede okudunuz, art arda yapılan binlerce açılışın da bir balon olduğunu öğrenmiştik. Bazı tesisleri 4-5 kez açıldığını, bazılarının zaten hiç olmadıklarını gördük…
Hayat sürprizlerle dolu, bakalım seçime kadar daha ne sevindirici haberler, seçim vaatleri duyacağız?

Önceki ve Sonraki Yazılar