İşyeri devrinde işçinin kıdemi devam edebilir

İyi günler Hüseyin hocam
31 Ekim 2011 tarihinde işe başladığım şirket 31 Ocak 2014 tarihinde başka bir şirkete satıldı. Bugün SSK hizmet dökümünü kontrol ettiğimde 31 Ocak 2104 tarihinde işten çıkışım yapılıp 1 Şubat 2014 tarihinde tekrar girişim yapılmış. Bu durumda ;

1-Kazanmış olduğum haklar ne olacak?
2-Neden işe giriş çıkışım yapılmış?
3-İleride işten çıkarılmam durumum olursa kıdem ve ihbar tazminatım nasıl hesaplanacak?
4-Kaç iş günü kıdem ve ihbar tazminatı hakkım olduğuna dair resmi bir evrak alabilirmiyim?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler

Saygılarımla


Merhaba Sayın okuyucumuz
İş yeri devrinde devir alan işveren bakımından 3 alternatif vardır.

1. Eski işverenden işçilerinin kıdemlerini ödeyip işlerine son vermesini istemek.

2. Eski işverenden işçilerin tüm haklarını (kıdem, izin vb.) ödeyip bu işçileri hakları sıfırlanmış olarak yeniden istihdam etmek.

3. Eski işçileri tüm haklarıyla birlikte devir almak.

Sizin ifadelerinizden eski işvereninizin size kıdem ve diğer haklarınız ödemediği anlaşılıyor. Bu durumda yeni işveren sizi tüm yasal haklarınızla birlikte devir almış olmalıdır. Ancak bunun size bir yazı ile bildirilmesi gerekirdi.

Firmayı yeni bir işveren devir aldığına göre eski şirketten yeni şirkete SGK girişinizin yapılması doğaldır. Burada gün kaybınız da yok. Yani sizin açınızdan sakıncalı bir durum söz konusu değil. İleride işten çıkarılma söz konusu olursa tüm (eski ve yeni) çalışmalarınız dikkate alınarak hesap yapılacaktır. Sözünü ettiğiniz kıdeminize ilişkin evrakı talebiniz halinde işveren elbette ki size vermelidir.

İyi günler



Merhabalar Hüseyin Bey,
Ben 4 yıldır özel bir firmada çalışmaktayım. Şirketimiz Avrupa yakasındadır. Ancak şirket yönetimi bu yıl işyerimizin Asya yakasına taşınacağını belirtti. Yol güzergahım çok ters olacağından bunu kabul etmek istemiyorum. Yasal olarak bir hakkım var mı? Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz,
İşyerinin adres değiştirmesi bazı şartlarda işçiye haklı nedenle iş sözleşmesini fesih hakkı sağlayabilir. Ancak bu fesih hakkının kullanılabilmesi bakımından işyerinizin adres değişikliğinin sizin sosyal yaşamınızda önemli ölçüde olumsuzluklara neden olması gerekir. ( Örneğin evinizi de taşımanızın gerekmesi, eşinizin bu durumdan olumsuz etkilenmesi, çocuklarınızın okullarını değiştirme zorunluluğu olması v.b.)
Bu durumda işçi iş şartlarında esaslı değişiklik oluştuğu gerekçesiyle işyerinin taşındığı adreste göreve devam etmeyi kabul etmeyerek haklı nedenle işten ayrılıp kıdem tazminatı talep edebilir.
Buna karşın işyerinin ulaşım güçlüğü olmayan bir yere taşınması ve/veya işverenin servis imkanı sağlaması işe ve eve ulaşmak konusunda önemli güçlükler yaşanmaması durumunda işçinin haklı fesih hakkından söz edilemez.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar