Hayvan terli!

"Hayvan terli" Anadolu’da kullanılan bir deyim.

Sözlüklerdeki ortak tanımı "tecrübe edilmiş bir olayla tekrar karşılaşılması halinde "beni kandıramazsın, ben bunu daha önceden tecrübe ettim" şeklinde yapılmış.
Argo olarak "yemezler" gibi bir şey…
Kurtuluş savaşındaki kahramanlıkları ile alnı secdeye değiyor düşüncesiyle dini alet eden siyasetçilerin peşinden giden özellikleri ile Anadolu insanına bazen iki kelime ile anlattıklarınızı saatlerce konuşsanız anlatamazsınız.
Gazetemin, yurdun her yerine ulaştığını düşünerek, internet kanalları ile bazen yüz binleri aşan yazı okumalarına dayanarak "Hayvan Terli" deyimini hatırlatmak istedim.
Ülkenin geleceğinde önümüze konan referandum sürecinde, devlet kaynak ve imkânlarının AKP ve Cumhurbaşkanlığı tarafından "evet" için sınırsızca kullanıldığını, HAYIR için engellemeler yapıldığını biliyoruz.
7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında yaşanan terör ve kaos ortamı toplum üzerinde korku yaratmış, 5 ayda tercihleri değiştirmişti.
Kaosun işe yaradığını gören bazı odaklar aynı yöntemi deneyebilirler.
Hatta 17 adamızın Yunanistan tarafından işgaline sessiz kalanlar, milliyetçi oylar için gerginlik yaratabilir.
Referanduma kadar bazı eşyalarda vergi sıfırlaması, yapılanma borçlarının Mayıs ayına kadar esnetilmesi, anneanne, babaanne maaşı, belki de dede ücreti, tutukluların açık cezaevine nakli güzel şeyler.
Ne var ki 5 bin anneanne ile sınırlı, referandumla süreli bu güzel şeylerin referanduma dönük yapıldığını bilmeliyiz.
Mekke ziyaretleri, umreler size bir şeyler hatırlatmalı.
Anketlerdeki yalanları suç olmaktan çıkarmak, son güne kadar anket yayınını serbest bırakmak ne kadar samimi ve adaletli acaba?
Peki, bu halkın bunlara karnı tok olduğunu bilmiyorlar mı?
Neden hala temiz insanları "kandırmak" üstüne plan yapıyorlar?
Kendileri sürekli "kandırıldığı" için olabilir mi?
Kişiyi nasıl bilirsin?
Kendin gibi...
"Hayvan terli" dedik ya…
Yemezler!

Önceki ve Sonraki Yazılar