Hem eşimden hem babamdan dul yetim aylığı alabilir miyim?

Merhaba iyi çalışmalar dilerim

Ben Babamı yıllar önce kaybettim kendisinin emekli aylığını şuanda annem alıyor. Eşim de babamdan sonra vefat etti. Eşimin SGK’dan olan aylığını alıyorum. Sorum su Ben bir bayanım babamdan da maaş alabilir miyim bugüne kadar hiç araştırmadım sadece ölen kocamdan alıyorum. Teşekkürler..

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bu vefat olaylarının ne zaman meydan geldiğini ayrıca sizin sigortalılık durumunuzu belirtmemişsiniz. Bu şunun için önemli; Ekim 2008 tarihinden itibaren Sosyal güvenlik yasamız önemli değişikliklere uğradı Bu tarihten sonra bağlanan yetim veya dul aylıklarından yalnızca bir tanesi alınabilir. Hem dul, hem yetim aylığı birlikte alınamaz. Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihi sonrasındaki ölümler neticesinde bağlanan ölüm aylıkları için iki aylığın birlikte alınması söz konusu değil. Yetim aylığı konusunda anne veya babadan maaşa hak kazanabilmek için gerekli şartlar ise; çalışmıyor olmak, emekli olmamak veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmamış olmak.
İyi günler

Eski işime geri dönmek istiyorum

Merhabalar Hüseyin Bey

Ben 3 yıldır çalıştığım iş yerinden kendi isteğim üzere ( eski çalıştığım yerden iyi bir şekilde ) ayrıldım. Geri dönmek istiyorum. Bu mümkün mü? Mümkünse nasıl. Şimdiden teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Sorunuzu hangi anlamda sorduğunuzu tam anlayamadım ama şayet yasal açıdan soruyorsanız işinden ayrılan bir çalışanın daha sonra tekrar aynı işyerinde çalışmasının hiçbir sakıncası yok. Ancak bunun olabilmesi için işyerinin de sizi tekrar işe kabul etmesi gerekiyor. Bu talebinizi eski işvereninize bildirip onlardan gelecek yanıt çerçevesinde hareket etmelisiniz. Zaten sorunlu bir şekilde işten ayrılmadığınızı belirtmişsiniz. Umarım talebinizi olumlu karşılayıp size tekrar iş verirler.

İyi günler

İşe iadeyi kazandım ama

İyi günler Hüseyin Hocam

Muhasebe şefi olarak görev yaptığım işyerimden performans düşüklüğü sebebiyle işten çıkarıldım. İse iade davası açtım ve kazandım. Ancak işveren işe iademi mahkeme kararında muhasebe şefi olarak iade yazılı olmadığı ve o kadroya şef olarak atama yapıldığını ve kadronun dolu olduğunu (atadıkları kişi de uzman olarak altımda çalışan bir kişi) beyan ederek beni muhasebe uzmanı olarak göreve başlatacaklarını söylediler. Şayet uzman olarak başlamayı kabul etmez isem işe başlatmama tazminatını kaybeder miyim? İşi kabul etmeli miyim? Saygılarımla

Merhaba Sayın okuyucumuz

Öncelikle belirtmeliyiz ki dava sonucunda işe iade olunan bir çalışan eski görevine dönmelidir. Aksi halde bu bir işe iade sayılmaz. Uygulamada davayı kaybeden işverenlerin sizin örneğinizde olduğu gibi işçiyi eski görev yerine değil de farklı bir lokasyona göndermeye çalıştığı ve/veya farklı bir pozisyona atadığı görülmektedir. Bu halde yukarıda da belirttiğimiz gibi mahkemenin verdiği işe iade kararına uyulduğundan söz edilemez. Sizin yapmanız gereken bu görevi kabul etmeyip eski görevinize iade olunmadığınız gerekçesiyle avukatınız aracılığı ile işe başlatmama tazminatınızı talep etmektir.

İyi günler

SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ

Çalışma hayatı ile ilgili bütün sorularınızı sorun bu köşede cevaplayalım...

huseyinirfan.fı[email protected]

Fax: 0216 418 70 03

Önceki ve Sonraki Yazılar