SGK 2 güne kadar olan raporları ödemez

Merhaba Hüseyin Bey

Ben bir işyerinde SSK lı olarak çalışmaktayım. 1 Ay içerisinde 2 şer gün olarak toplam 8 gün rapor aldım. 2 günü işyeri yatırmış diğer 6 günü sigortadan alabilir miyim? Teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz

SGK iş kazası dışındaki istirahat hallerinde sigortalılara ödediği geçici iş göremezlik ödeneğini istirahatin 3. gününden başlayarak ödüyor. Yani ilk 2 gün için ödeme yapmıyor. Siz her ne kadar aynı ay içinde 8 gün istirahat almış olsanız dahi bu istirahatler parça, parça toplam 8 gün olduğundan ne yazık ki geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanamıyorsunuz. Bu durumda işyerinizin bu raporlu günleri ödemesi mümkündür. Ancak uygulamada pek çok işyeri yasal bakımdan bu 2 günü ödemek zorunlulukları olmadığı gerekçesiyle çalışanlarına ödeme yapmamaktadır.

İyi günler



Merhaba Hüseyin Bey

Benim doğuştan sağ kalçamda çıkıklık var ve doktora gittim 7 santim kısalık olduğunu söyledi şimdi sorum ben 1999 Eylül ayında SSK’lı oldum 1313 gün prim var SSK’dan sonrada 3 çocuğum oldu ben kalça çıkığından rapor alsam erken emeklilik olur mu olursa kaç yaşımda olurum 1978 doğum tarihim teşekkürler

 

Merhaba sayın okuyucumuz

Bu konuda yasal kuruluşlardan yeterince bilgi alamayan vatandaşlarımız sıkça rahatsızlıklarını ya da ellerindeki raporun sonuçlarını belirtip Malûlen emekli olup olamayacaklarını sormaktadırlar. Oysa bu sorunun yanıtını ancak ilgili Kurumun (SGK) sağlık kurulu verebilir. Biz burada sadece yasa kapsamında kimlerin Malûl sayılabileceğini ve Malûlen emeklilik için gerekli olan prim ödeme şartlarını belirteceğiz.

Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malullük sigortası bakımından malul sayılır.

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün%60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz.

5510 sayılı yasa bu konuyu sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı bakımından ağırlaştırmıştır.

 Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

a) 25 inci maddeye göre malul sayılması,

b) (Değişik bent: 17.04.2008 - 5754 s. Y. m.14) En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

c) Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması, halinde malullük aylığı bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, "prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının" ödenmiş olması zorunludur.

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere sizin öncelikle SGK sağlık kuruluna başvurup sağlık durumunuzun Malulen emeklilik için belirtilen rapor düzeyinde olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekiyor. Şayet buradan olumlu yanıt alırsanız prim ödeme gün şartını yerine getirmeniz (1800 gün) gerekecek. Eksik olan günleriniz için doğum borçlanması yapabilirsiniz. Her çocuk için 720 gün borçlanma yoluyla kazanılabiliyor. Malulen emeklilikte yaş sınırlaması yok.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar