İhtar verip tazminatsız işten atıyorlar

Merhabalar İrfan Hocam,

Ben 5 senedir satış elemanı olarak bir firmada çalışmaktayım. Piyasa şartlarından olsa gerek işyerim eleman atma hazırlığında. Tabii ki kıdemsiz ve tazminatsız. Olarak. Şimdi bazı arkadaşlara çok tutarlıda olmasa ihtarlar gelmeye başladı. Ancak bu branşta çalışanlar olarak işten sonra işimiz gereğince günde birkaç saat bilgisayarda da çalışmalar yapmaktayız.3 ihtar vermek için neden bulmak çok kolay. Ancak işçi olarak biz işverenin bu tutumu karsısında ne yapabiliriz.

Saygılar

Merhaba Sayın Okuyucumuz,


İhtar konusu genellikle yanlış yorumlanıyor. İşveren ortada ihtar vermeyi gerektiren bir durum olmaksızın işten çıkartmaya haklı bir gerekçe oluşturmak amacıyla ihtar veremez. Verse dahi bunun bir geçerliliği olmaz. Yani ihtarı gerektiren her somut olaya ayrı ayrı bakmak gerekir. Şayet size haksız yere ihtar verildiğini düşünüyorsanız bunu savunmanızda açıkça yazmalısınız. Ardından bu ihtarlar sonucu haksız olarak işten çıkartıldığınız düşüncesinde iseniz İşyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu Müdürlüğüne şikâyet dilekçesi verir ve/veya İş mahkemesinde dava açarsınız.
İyi günler.

Ücretsiz izine çıkartıyorlar

İyi günler Hüseyin Hocam,


Benim eşim 18 yıldır aynı şirkette çalışıyor. İşvereni yaklaşık 5 yıldır her zorunlu ücretli izinlerini kullandırıyor. Ücretli izni bitince de ücretsiz izne çıkartıyor. Eskiden SSK askeri ücret gösterdiği için elden verdiği paradan kesiyordu bu sene maaş kadar sigorta ödediği için sigortayı 26 gün göstermiş.  Şu an Ağustos ayında da 10 gün ücretsiz izin kullanılacak. Eşim itiraz etmiş işvereni o zaman iş bakacaksın demiş. Tazminatımızın yanmasını istemiyoruz (18 yıl) bu konuda ne yapabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz,

Eşinizin İşvereninin yaptığı uygulamalar yasal değil. Sözünü ettiğiniz asgari ücretten gösterme, açıktan ödeme ve zorla ücretsiz izin gibi uygulamaları kanıtlaması koşuluyla eşiniz bu işyerinden tazminat talep ederek ayrılabilir. Ancak 18 yıl çok önemli bir kıdem süresi böyle bir süreci bir avukatla görüşerek onun yardımı ve önerileri ile yürütmeniz sağlıklı bir sonuç almanız bakımından yerinde olacaktır.
İyi günler.

İşten çıkarıldım

Merhaba Hüseyin Bey


Öncelikle İlginiz için şimdiden teşekkürler. Ben 13 senedir çalıştığım firmadan son 3-4 aydır bir maaşım içerde tutulduğu için ve bu hakkımı istediğim için işten çıkarıldım. İş kurumu müdürlüğüne dilekçemi verdim dilekçemde kullanmadığım izin günleri ve fazla mesai için de talepte bulundum. Kıdem ihbar tazminatı ve bu iki talebimi ilettim bana 3 ay bir süreç geçileceği söylendi. Bu süreç sonu bu taleplerimi alabilir miyim ve işveren gelen müfettişlere bir zorluk çıkartabilir mi çıkartırsa bundan sonraki süreçte ne yapmalıyım?

Merhaba Sayın Okuyucumuz,

İşveren müfettişlere bir zorluk çıkartamaz çıkartırsa yasal işlem yapılır ve oldukça ağır idari para cezaları söz konusudur. Ancak Türkiye İş Kurumu Müdürlüğünün yetkisi sınırlıdır. Durumu tespit edip şayet sizi haklı bulursalar haklarınızın ödenmesi için işverene yazı yazarlar. İdari para cezası dışında bir yaptırımları yoktur. Dolayısı ile bu tür konularda İş mahkemesinde dava açmak daha kesin sonuç elde etmenizi sağlar. Bu nedenle vakit geçirmeden bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.

İyi günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar