İmar barışından yararlananlar sakın evinizi yıkmayın!

İmar barışı uygulamasıyla ülkedeki yapıların neredeyse üçte birinin var olan kanunlara, mevzuatlara aykırı yani kaçak olduğunu öğrenmiş olduk. Çünkü birkaç gün öncesine kadar yaklaşık 8 milyon 600 bin kişi imar barışından faydalanmak için başvuruda bulunmuş. Sürenin yılsonuna kadar uzatıldığı açıklaması yapıldığında yaklaşık 14 milyon kişinin başvuruda bulunmasının beklendiği de ifade edilmişti. Henüz ne kadar para toplandı bilmiyoruz ama 19 Eylül tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı başvuru sayısının 5 milyon 160 bin kişi, toplanan paranın ise 2 milyar 800 bin TL olduğunu açıklamıştı. O tarihten bugüne 3,5 milyon kişi daha başvurmuş, tahmini bir rakamla yaklaşık 4 milyara yakın bir gelir elde etmiş devlet...

İmar barışı, vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması amacıyla çıkarıldı ve 31 Aralık 2017’den önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki yapıları kapsıyor. Vatandaşlar, önce başvuruda bulunuyor ardından da 31 Aralık 2018’e kadar belirtilen parayı devlete ödeyip kayıt belgelerini alıyor. Ödenecek para ise yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında hesaplanıyor.

Devlet imar kanunun değiştirmiyor

Şimdi halkımız tapu dairelerinin kapısını aşındırıyor, e-devletten başvuru yapıyor, imar barışından yararlanmak için kamu bankalarından kredi alıyor ama göz ardı ettikleri bir durum var. Çünkü parayı ödeyip aldıkları belge, “evet sizin yapınızın artık imarı var, istediğiniz gibi satabilirsiniz, yıkıp yerine yenisini yapabilirsiniz” hakkı vermiyor.

Diyelim ki kanuna aykırı bir biçimde bir ev yaptınız, kaçak kat olabilir, ek yapı olabilir hatta balkon olabilir. İmar barışından yararlanmak için başvuruda bulundunuz, belirlenen rayiç üzerinden parayı ödeyip “Yapı Kayıt Belgesi” aldınız. Bir süre sonra evinizi yıkıp yenisini yapmak istediniz ancak yapamazsınız çünkü devlet size izin vermeyecek. Elinizdeki o belge sizi sadece kayıt altına almış oluyor, imar mevzuatı değiştirilmediği için hala yapınız kanunlara aykırı görülüyor. O bölgenin imar izni 4 katsa siz 5 katlı binanızı yıkıp yerine yasanın izin verdiği 4 katlı binayı yapabiliyorsunuz.

İmar barışından faydalananları bekleyen bir başka sürpriz de mülklerini satmak istediklerinde kredi sorunu yaşayacak olmaları. Çünkü imar izni olmayan bir eve, dükkâna bankalar kredi vermeye sıcak yaklaşmayacaklar. Bu konuyla ilgili birkaç bankacıyla görüştüm verdikleri yanıt şöyle: Zaten bankalar bir süredir konut kredisi vermek için pek iştahlı değil. Bu tür yasal sorunları olan konut ya da dükkânların satışında kredi vermekten kaçınabilirler.”

Dolayısıyla kaçak dairenizi, dükkânınızı, balkonunuzu kayıt altına aldırdıysanız ne yıkıp yenisini yapmaya heveslenin ne de satmaya. Oturabildiğiniz kadar oturun!

Peki, bu ne işe yaradığı diye sorabilirsiniz, ekonominin sıkışık olduğu dönemde devletime yardım ettim diye avunabilirsiniz..

Önceki ve Sonraki Yazılar