Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

“İnce” hesaplar

Meral Akşener’in özellikle MHP tabanında hatta önemli bir miktarda AKP seçmeninden alacağı oylar ve Muharrem İnce’nin adaylığının açıklanmasından sonra, yarattığı sinerji Cumhur İttifakı’nı ince hesaplara sevk ettiği kesin. 
Akşener bir miktar CHP’den oy alsa bile, azalan taraf, Cumhur İttifakı olacak. 
Millet İttifakı’nın kendi içindeki oy geçişkenliklerinin sonuca etki etmeyeceği gerçeğinden hareketle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: bu seçim, yeni bir başlangıcın kilometre taşı olabilir.
Kaldı ki; Muharrem İnce’nin hamleleri, çok stratejik ve kamuoyunda geniş kabul görüyor.
Örneğin, bütün liderlerden randevu istemesi, seçimin demokratik, düzeyli ve fikirlerin yarıştığı bir ortamda geçmesi isteğinin bir yansıması. 
İnce; toplumdaki huzursuzluğun, gerginliğin, ötekileştirmenin çok iyi farkında. Bu hamlesini, toplumsal ve huzur taleplerini karşılamak amacıyla yaptığını söyleyebiliriz.
Tabi Demirtaş ziyaretine ayrı bir parantez açmak gerekir.
Zaman zaman HDP tarafından gündeme getirilen; “CHP dokunulmazlıklara evet demeseydi, bugün milletvekillerimiz içerde olmazdı” eleştirilerinin muhatabı İnce değil. İnce oylama sırasında bile, hayır dediğini açıklamıştı.
Önceki günde aynı şeyi tekrar etti.
Ayrıca, Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret edecek olması ayrı bir olumlu yaklaşım.
Hatta sorunun çözülmesine yönelik yaptığı açıklamalarda bölgede olumlu karşılanacak adımlar olarak değerlendirilebilir. Herkes biliyor ki seçimin kilit partisi.  Bölgede uygulanan güvenlik politikaları, seçilmiş milletvekillerinin, belediye başkanlarının yargılanmaları hatta önemli bir kısmının cezaevinde olmaları, sadece HDP değil muhafazakâr Kürt seçmenin bir kısmının da Cumhur İttifakı’na mesafeli durduğunu söyleyebiliriz.
İşte İnce bu durumu iyi tespit etmiş olmalı ki art arda bölgeye yönelik hamleler yapmaya başladı.
Bir konuda da haksızlık yapmayalım.
Sosyal Demokrat yapıdaki birinin bu hamleleri yapmasından daha doğal ne olabilir ki?
Tabii bu yeni konjonktür Cumhur ittifakını, daha çok da Erdoğan’ı yeni ve ince hesaplar yapmaya sevk etti. 
Hem de ne “İnce” hesaplar.

Önceki ve Sonraki Yazılar