Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

İnsiyatif futbolu

Dil duyarlılığı olan okurlar için belirteyim; TDK’ya rağmen ben inisiyatif değil, insiyatif yazıyorum. Konuşma dilindeki haliyle kullanacağım.

Dünkü yazımda Yılmaz Vural, İrfan Buz gibi hocalar yerine Ertuğrul Sağlam, Hamza gibilerini tercih etmenin sıkıcılığı artıracağını ifade etmiş- tim. Tudor, Aykut, Mustuva Reşit de varlar aman Tolunay gelmesin demiştim.

Dünya futbolu da bir krizin eşiğinde! Misal Arsene Wenger Arsenal’den kovulmasın istiyorum artık. Zira kovulursa Arsenal de artık topla oynamaktan vazgeçer, Allegri’yi getirirler Conte’nin karşısına. Arsene Wenger durumu güzel özetlemiş aslında:

“Bence futbol, inisiyatif alan takımları desteklemeli. Eğer kupalar, madalyalar ağırlıkla risk almayan takımlara giderse, insanlar bu oyunu artık izlemek istemeyecekler. Her takım, top bize lazım demeli. Büyük takımlar büyük futbolcularla kurulur ve siz bir büyük futbolcuya, topu istemediğinizi söyleyemezsiniz. Çünkü büyük oyuncular, topu isterler.”

Modern futbol denen menem böyle gittikçe seyirci azalacak, bu kaçınılmaz. Buna karşı ne önlem alınabilir bunu dert edinip düşünenler var. Tolunay gibi her maçı 0-0 bitirmek isteyenler avcunu yalasın; maç 0-0 biterse iki takım da sıfır puan alsın önerisi gayet makul. Gollü beraberlik 1 puan, tek farklı galibiyet 3 puan, tecavüz 4 puan önerisinin ilk yarısı hemen uygulanmalı aslında.

Futbol çoktan sıkıcı oldu, tribün seyircisi dışında maçları 90 dakika izleyen taraftar sayısı azalıyor. Sosyal medyada takımının maçını yalnızca goller üzerinden takip eden ama deli gibi hüküm veren on binler var. İzlememekte haklılar. Örneğin premier lig hayranı bendeniz bile; şampiyon Chelsea maçı izlemek istemiyorum. Hazard, Costa gibilerini sevmemek bir yana tuzağa yatan takım izlenmiyor.

***

Konunun üzerine daha dikkatle eğilmek isteyenlere Uğur Meleke okurluğunu tavsiye ederim. Doğruya doğru; spor yazarlığında o Messi ise bendeniz Basan Ali, ötesi yok.

***

Aykut Kocaman’ın futbolculuk döneminden kalma posterini evinde çerçeveli saklayan 312 kişiden biriyim. (Eşi de sayılmıştır.) Ama hocalığına karşıyım kardeşim! Transferler yapılıyor ama “10 numara eksik 10 numara!” diye şartlandırılan Fenerbahçe taraftarının isteği yerine gelmedi, gelmez de. Alınsa oynatmaz. Ve hatta Lens transferi olsaydı, onunla da sorun yaşayacaktı, apaçık. İki tane sekiz numara ile oynaması iyimser ve makul beklentidir.

Seyircisiz kalmış Fenerbahçe, Aykut Kocaman ile ikinci olacaktır ve şüphesiz Aykut eskisi gibi 66. dakikaya 0-0 gireyimci olmayacaktır. Emenike dışındaki nedenleri de görebileceğini düşünüyorum. Biraz olsun insiyatif alacaktır. Almalıdır…

Önceki ve Sonraki Yazılar