İnternetten Yerel Tohum Takası

İzmir merkezli bir grup yerel tohumlara, kurdukları bir Facebook sayfası üzerinden destek veriyor. İnternet üzerinden yerel tohum takası yapılıyor. Facebook grubunun adı ‘Ulusal Tohum Takas Merkezi’. 3.756 üyeleri var ve sayı hızla artıyor. Grubu kurup destek verenler; başta Ali Özırmak olmak üzere, Teoman Açıkbaş, Kahraman Çelen, Mete Tiren, Hakan Karahanoğlu, Berna Taşdelen gibi bu işe tutku ile bağlı insanlar. Grup kurucusu Ali Özırmak bu işe balkonunda sebze yetiştirerek başlamıştı. Teoman Açıkbaş’ın, kaybolduğu sanılan bir çerezlik ayçiçeği çeşidini, arabasını gece yarılarına kadar sürerek Marmara ve Trakya’da dağıttığını hatırlıyorum. Mete Tiren ise, özellikle köylü çiçeklerine ilgi gösteriyor. Üzerinde durduğu bir konu da, kaybolmakta olan kum zambağı. Bu doğada yetişen çok güzel bir çiçek. 

Grubun kökleri 2011’e kadar gidiyor. Şubat 2013’te Bornova’da bir açılış ve tohum takası ile daha yoğun olarak çalışmalarını sürdürmeye başladı. Grup ayrıca www.yereltohum.com web sayfası üzerinden de iletişimi sürdürüyor. Grup, kendisine gelen yerel tohumları bir liste üzerinde Facebook sayfasında yayınlıyor. Şu anda listede 663 çeşit yerel tohum bulunmakta. Gelen tohumlar küçük paketlere bölünüyor. Yerel tohum gönderenlerin öncelikle takastan tohum alma hakları oluyor. Bu yıl 60 üye tohum gönderdi. Daha sonra tohum göndermemiş olanlar da istekte bulunabiliyor. Her üye en çok 25 çeşit tohum talep edebiliyor. Bu, bir sebze bahçesini başlatmak için gayet yeterli bir sayı. Küçük tohum paketleri isteklilere gönderiliyor. Kargo parası dışında, istekliler şüphesiz tohum veya başka bir şey için para ödemiyorlar. Bu şekilde, 2006 yılında yürürlüğe girmiş olan ‘Tohumculuk Kanunu’nun yerel tohumların kaybolması konusundaki etkisinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Bugüne kadar, en doğuda Ankara-Çankaya olmak üzere, ağırlıkla Ege’de gerçekleşen tohum takas şenliklerine de grup destek veriyor. Gerek şenliklerin duyurulması, gerek de üyelerinin yerel tohumlarının takasta sunulması ile bu destek gerçekleştiriliyor.

Grup üyeleri Facebook sayfası üzerinden bilgi değiş tokuşu yapıyorlar. Tohum takas şenlikleri ile ilgili haberler yayınlanıyor. Grup Bornova’da yerel tohumları çoğaltmak için arayışlar içinde.
Yerel tohumların kaybolmasını önlemek için zamanımız azalıyor. Bu çalışmalar kaybolmanın sadece hızını azaltıyor. Ülkemizin birçok köşesindeki bu konudaki ilgisizlik, umarız biter. 

Önceki ve Sonraki Yazılar