İş arkadaşımla sevgili oldum diye başka mağazaya gönderilebilir miyim?

İyi çalışmalar Hüseyin Bey,
Perakende Sektöründe çalışmaktayım ve çalıştığım mağazada yaklaşık 2 aydır gönül ilişkisi kurduğum bir kişi var. Bu yüzden mağaza müdürü beni başka bir mağazaya tayin edeceğini söyledi. Böyle bir sebepten beni tayin edebilir mi? Şirketin aynı il sınırları içerisinde beni başka mağazaya gönderebileceğine dair belge imzaladım diye hatırlıyorum. Beni sırf gönül ilişkisi yaşadığım için tayin edeceğini söyleyen mağaza müdürünün yazdıkları elimde mevcut. Benim iş yapmamamdan, işyerinde disiplin suçu işlememden kaynaklanan bir durum olsa anlarım. Ama sadece sevgili oldum diye bana bu şekilde davranmaları ne kadar etik? Ayrıca gönül ilişkilerinin iş disiplinine ve iş akışına olumsuz bir şekilde yansımadığı sürece hiç bir şekilde aykırı olan bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda haklarım nelerdir yardımcı olur musunuz?

Teşekkürler
Merhaba Sayın okuyucumuz
Aslında işyerlerinde sıkça yaşanılan ama çokça konuşulup yazılmayan bir durumdan söz ediyorsunuz. Bu konuları araştırıp makalelerimde yazmış bir kişi olarak sorunuza yanıt vereyim. Öncelikle işyerinde iki insanın tanışıp birbirlerine duygusal yakınlık göstermelerinin işyeri yönetimini ilgilendiren bir yanı yoktur. Bu sizin de sorunuzda belirttiğiniz gibi ancak işin akışına olumsuz yansımalar söz konusu olduğunda işverenin müdahale edebileceği bir konudur. Yani bu iki kişi işlerini aksatacak şekilde bu ilişkiyi sürdürürseler işveren görevlerini yerine getirmemelerinden dolayı kendilerini uyarabilir. Hatta iş kanunu çerçevesinde yaptırım uygulayabilir. Nitekim aşağıda özetini sunduğum Yargıtayın bu konu ile ilgili verdiği bir kararda işçilerin gönül ilişkisi yaşadıkları gerekçesiyle işten çıkarılmaları reddedilmiştir.

KARAR: Davacı, davalıya ait fabrika işyerinde çalışmıştır. Hizmet akdi işveren tarafından aynı işyerinde çalışan diğer bir işçi ile gönül ilişkisine girdiği gerekçesiyle sona erdirilmiştir. Bu ilişki kesin delillerle kanıtlanabilmiş değildir. Diğer taraftan böyle bir gönül ilişkisinin varlığı kabul edilse bile bu ilişki işyeri çalışmalarını aksatmadığı ve çalışma düzenini bozmadığı sürece işverene 1475 sayılı İş Yasası'nın 17/II. maddesi gereğince fesih hakkı vermez. Mahkemenin yazılı şekilde davacının ihbar ve kıdem tazminatı isteklerini reddetmesi hatalıdır. Y.9.H.D. 1998/365 -  25.02.1998

Sizin somut olayınıza dönecek olursak burada bir işten çıkarma söz konusu değil ama adeta deyim yerinde ise bir sürgün söz konusudur. Yani yöneticiniz iş arkadaşınız ile yaşadığınız duygusal yakınlaşma sebebi ile sizi sürgüne göndermek istiyor. İşe girerken aynı işverenin değişik işyerlerinde çalışmayı peşinen kabul etmişsiniz. Bu nedenle işveren bu kabulünüze dayanarak sizi başka bir mağazaya tayin edebilir. Ancak bu tayin olayında dahi somut geçerli gerekçeler olmalıdır. Yani işveren bu tayin hakkını kötü niyet içeren (işçiyi bezdirmek, istifaya zorlamak) nedenlerle gerçekleştiriyorsa işçinin bu tayin kararına uymamak hakkı vardır. Yine konuyla ilgili bir kararında yüksek mahkeme aşağıda özetini aktaracağım şekilde karar vermiştir;

“Davacının işverence 15.11.2006 tarihinde ……….. mağazasında görevlendirilmesinin nesnel bir nedeni bulunmamaktadır. "Görülen lüzum üzerine " işyeri değişikliği, sözleşmesinde nakil yetkisi bulunsa dahi nesnel neden sayılamaz, hakkaniyete uygun kabul edilemez. İşverenin bu davranışı Medeni Kanun'un 2.maddesine aykırıdır. Davacının iş sözleşmesini feshi 4857 Sayılı İş Kanunu 24.maddesine göre haklı olup kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekirken reddedilmesi hatalıdır.” [2] Y9.H D.E. 2008/22933 K. 2010/7945 T.25.03.2010

Görülebileceği gibi işverenin somut tayin olayında geçerli bir gerekçe gösterememesi sebebiyle yüksek mahkeme işçinin tayin kararına uymayarak işten haklı nedenle ayrılmasını doğru bulmuş ve tazminatlarının ödenmesine karar vermiştir.

Şimdi tekrar sizin olayınıza dönerek iki çalışanın duygusal ilişki yaşamaları sebebiyle birinin başka mağazaya tayin edilip edilemeyeceği sorusunun yanıtını verelim.

Elbette ki işveren sizi sırf bu nedenden dolayı bir başka mağazaya gönderemez. Şayet bu gerekçe ile gönderirse bu duruma itiraz etmek ve tayin kararına uymamak hakkınız var. Ancak bu tayin kararını işveren muhtemelen başka geçerli nedenler ileri sürmek suretiyle gerçekleştirecektir. Elinde sizin işe girerken vermiş olduğunuz peşin tayin onayı da olduğundan bu karara uymanızı bekleyecektir. Böyle bir durumda sizin de yapmanız gereken (şayet bu karara uymayacaksanız) itiraz ederek aslında bu kararın gerçek nedeninin yaşadığınız duygusal ilişki olduğunu ileri sürmek olmalıdır. Bu durumda tabi ki ortaya çıkacak olan yasal husumetin sonuçlarına da katlanmanız gerekecektir. Yani işveren sizi bu tayin kararına uymadığınız gerekçesiyle işten çıkarabilir. Sizde yasal yollara başvurmak durumunda kalabilirsiniz. Bu aynı zamanda bir dava süreci anlamına gelmektedir. Size duygusal hayatınızda ve yaşayacağınız bu hukuksal süreçte başarılar diliyorum. İyi günler


Yıllık izin ücreti talep edebilir miyim?

İyi günler Hüseyin Bey
Evlilik sebebi ile işten ayrılacağım. Üç yılın dolmasına 2 ay var, hak edeceğim 14 gün yıllık izin var. İki ay önce çıkış vermem halinde yıllık izin yıla bölünüp hak edilen kadar veriliyor mu ücretini talep edebilir miyim? Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuzun yıllık ücretli izin bahsini düzenleyen ilgili maddesine göre bu izine hak kazanabilmek bakımından işe giriş tarihinizden itibaren 1 tam yılı fiili olarak doldurmanız gerekmektedir. Siz içinde bulunduğumuz yılın izin hakkını da elde edebilmek için sözünü ettiğiniz 2 ayı da çalışmak zorundasınız. Aksi halde ne yazık ki bu yılın izin hakkını elde etmeden işten ayrılmış olursunuz ve herhangi bir izin ücreti talep edemezsiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar