İş dünyası da seçime hazırlanıyor

Haziran 2015’te yapılacak genel seçim trafiği başladı hem de oldukça hızlı. Kamuda birbiri ardına milletvekili adayı olmak isteyenler istifalarını veriyor. Danışmanlardan daire başkanlarına, müşteşarlardan müşavirlere kadar her kesimden istifa haberleri geliyor. Bu kervana son katılan isim Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ‘en popüler’ MİT müşteşarı Hakan Fidan oldu. Fidan, dün istifasını Başbakanlığa sunarak siyasete olan merakını ilan etmiş oldu. Haberin duyulmasının ardından Fidan’ın milletvekili olması durumda içişleri ya da dışişleri bakanı olacağı söylentileri yayılmaya başladı bile…

Üç dönem sınırlaması nedeniyle şansının yüksek olduğunu düşünerek siyasete sıcak bakan isim sayısının fazla olması da bekleniyor. Yani yeni istifa haberleri duyabiliriz.

Aynı durum iş dünyası için de geçerli… Her seçim öncesi iş dünyasından siyasete girecek isimlerle ilgili çok sayıda spekülasyon yapılır. Hangi iş insan hangi partiden siyasete girecek kulisleri sıkça konuşulur. Özellikle de odalar, borsalar ve çeşitli derneklerin başkanlarının isimleri bu konunun ana öznesi olur. Bu seçimde de aynı durum geçerli. Size bu konuda duyduğum iki kulisi paylaşacağım.

İlki iki dönemdir Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığı’nın yanı sıra THY Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Mehmet Büyükekşi… Büyükekşi’nin siyasi görüş olarak AKP’ye yakın olduğunu herkes biliyor, kendisi de bunu gizlemiyor zaten. Ticari işlerini akrabası olan ortaklarına bıraktığı da düşünülürse Büyükekşi’nin kariyerine siyasette devam etmek istiyor olması doğal bir sonuç.

İkinci isim ilginç. Kısa bir süre önce Turkcell CEO’luğundan istifa eden Süreyya Ciliv. Ben de duyduğumda şaşırdım hatta “Hangi partiden aday olacakmış” sorusunu sordum. Haber kaynağım gülerek “Tabii ki AKP, hatta seçimden sonra Ulaştırma Bakanı olması bile gündeme gelebilir” dedi. Ciliv’in de istifasının ardından herhangi bir siyasi baskıyla karşılamadığını söylemesinin nedeninin bu olduğu da belirtiliyor.

Seçim öncesi kulis yapanlar, ismi adaylar arasında anılsın diyenler çok oluyor, yazılanların konulanların sadece küçük bir kısmı gerçeğe dönüşüyor; bakalım bu seçim neler olacak?

***

Hasta turiste fiyat listesi oluşturulacak
Dün ilgili sektörlerin aylardır beklediği Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu yayınlanan genelgeyle oluşturuldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ekonomi paketlerinde de kendine yer bulan sağlık turizmi belli ki bundan sonra çok daha fazla ciddiye alınacak. Öncelikli dönüşüm programları arasına giren sağlık turizmiyle ilgili genelgede en çok dikkat çeken konulardan biri de yabancılara verilecek sağlık hizmetleri için fiyat listesi oluşturulması. Kurul'un oluşturacağı bu listenin yerliye göre fark içerip içermeyeceğini zaman gösterecek. Sağlık turizminin teşvik edilmesi adına yabancıya yerliden daha ucuza sağlık hizmeti sunulması halinde büyük tartışma çıkması muhtemel.

Önceki ve Sonraki Yazılar