İşçiye görevi dışında işler yaptırılamaz

Görevim olmayan işlere itiraz ettiğim için işten çıkarıldım
Merhaba Hüseyin hocam,

Bana mesleğim dışında sözlü olarak başka işler yaptırılmak istendi. 10 buçuk aydır SSK olarak çalışıyorum. Kendi ısımın dışında ıs yapmayacağımı bildirdim zaman aynı gün içinde ihbarımı gelecek ay maaşlar la birlikte yatıracakları haklı sebep göstermeksizin ıs sözleşmeme tek taraflı aynı gün fesih ettiler. İhbar dışında başka herhangi bir talepte bulunamaz mıyım? Yardımlarınız için teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Öncelikle hemen belirtelim işçiye kendi görev tanımı dışında bir görev yaptırılamaz. Arızi hallerde örneğin bir arıza meydana geldiğinde ya da acil bir durum ortaya çıktığında işveren elbette ki işçiden yardım talep edebilir. Böyle bir durumda işçi iyi niyet kuralları çerçevesinde bu desteği vermelidir. Ancak sistematik olarak sürekli işçiden kendisine ait olmayan görevlerin talep edilmesi ve bu işlerin ona yaptırılması yasal değildir. Sizin bu duruma itiraz etmeniz bunun karşılığında işten çıkarılmanız kötü niyetli bir fesih anlamına gelir. Şayet işyeriniz 30 ve daha fazla personele sahip bir işyeri ise işe iade davası açabilirsiniz. İşyeri 30 kişinin altında ise ihbar tazminatına ek olarak ihbarın 3 katı tutarında kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz. Bunların olabilmesi için bir avukatla görüşmelisiniz.
İyi günler

Primlerim eksik mi yatırıldı?
İyi günler Hüseyin İrfan Bey
Ben özel bir kurumda 15 yıl ücretli öğretmenlik yapmış bulunmaktayım. Bu yıllar içerisinde sigorta primlerim saat üzerinden hesaplanarak yatırıldı, yani 30 gün olarak değil. Ben günde 6 saat derse giriyordum,8 saat e tamamlandıktan sonra 1 gün olarak sigorta primim yatırıldı. Bu duruma göre ayda sigorta primim 15-16 gün olarak yatırılmış oldu. Bu duruma göre ben mahkeme yolu ile dava açarsam 30 gün olarak yatırılması gerektiğine dair hak kazanır mıyım? Saygılarla.

Merhaba sayın okuyucumuz
Bir çalışanın sosyal güvenlik primi saat ücretli veya aylık ücretli olarak çalışmasına göre farklı biçimlerde ödenir. Sizin prim ödenme biçiminiz saat ücretli olarak çalıştırıldığınızı gösteriyor. Şayet aylık ücretli olarak çalıştığınız halde ve/veya aylık ücretli gösterilmeniz gerekirken işveren sizi saat ücretli gösterip priminizi eksik ödedi ise bir dava söz konusu olabilir. Ancak saat ücretli olarak çalıştırılmanız yasal çerçevede gerçekleşmiş ise açacağınız davadan sonuç almanız mümkün değildir.
İyi günler

Öğrenim için işten ayrılacağım kıdem hakkım var mı?
Merhabalar Hüseyin Bey
Öncelikle herkese yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. Ben 4 yıldır İstanbul’da bir fastfood restoranda vardiya müdürü olarak çalışmaktayım, Eylül ün 28'inde Denizli’de üniversitem başlayacağı için işten ayrılmak durumunda kalıyorum, tazminat hakkım olabiliyor mu? Bunca çalışma sürecimde bu durumdan çok tazminat alan çalışma arkadaşlarım oldu. Ama kesin bilgi edinmem gerekiyor. Ayrıca 2 senedir ‘de senelik izin hakkıma çıkmıyorum, toplamda 15+2+15+2= 34 gün senelik izin hakkım var bununda parasını talep edebilir miyim? Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Siz okulunuz sebebiyle de olsa işten ayrılırsanız bu istifa etmeniz anlamına geleceğinden ne yazık ki kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. İşveren elbette ki iyi niyet kuralları çerçevesinde size kıdem tazminatınızı ödeyebilir buna yasal bir engel yok. Ancak ödemek zorunda olmadığını belirtelim. Bu arada işyerinizde şayet her benzer sebeple işten ayrılan kişiye kıdem tazminatı ödeniyor ise bu artık bir işyeri uygulaması haline dönüşmüş olacağından siz de kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. İzin ücretine gelecek olursak; işten ayrılan bir işçinin şayet kullanmadığı yıllık ücretli izin hakkı varsa işten ayrılış sebebine bakılmaksızın kendisine ödenmelidir. Yani size kullanmadığınızı belirttiğiniz 34 günlük izninizin karşılığı işten ayrılırken nakden ödenmelidir.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar