S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

İşgalden bağımsızlığa

Kurtuluş savaşı öncesi İstanbul'da İngilizler, İzmir'de Yunanlılar, Antalya'da İtalyanlar, Gaziantep'te Fransızlar yurdumuzu işgal etmişlerdi. Kısacası Yurdun bir çok bölgesi emperyalist ülkelerin işgali altındaydı. Emperyalist ülkeler ve yerli iş birlikçileri Türkiye'nin manda ülke olarak kalmasını kabul etmesini ve işgallerine karşı çıkmamayı istiyorlardı. Bu zor şartlarda, Anadolu'dan bağımsızlık ateşini yakan Mustafa Kemal ve Kuva-i milliyeciler padişah ve emperyalist ülkeler tarafından asi ve vatan haini ilan edilmişlerdi. Koşullar zor, memleket yoksulluk içerisinde iken ümmet değil millet, manda değil Bağımsız Türkiye Cumhuriyet'i diyen Mustafa Kemal, Anadolu halkı ile birlikte kurtuluş savaşını başlatmış ve Türkiye Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmıştır.

 

23 Nisan 1920 de TBMM Anadolu da kurulmuş, 29 ekim 1923 te Türkiye cumhuriyeti üniter devlet yapısı ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Laik- demokratik-hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde emperyalizme sahada ilk kez yenerek mazlum ülkelere örnek olmuş, bu ülkelerde bağımsızlık hareketlerinin kıvılcımını ateşlemiştir. Türkiye Cumhurıyet'i geçen doksandörtyılda birçok sıkıntıyı, zor koşulları milletçe bütün olarak aşmıştır. Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz'da da Fetö terör örgütü üyelerinin kalkışma hareketi milletin sağduyusu Ve dirayeti sonucu başarısız kalmıştır.


Bu millet, tek partili sistemden çok partili sisteme, geçmiş, askeri darbe yapanların yıllar sonra da olsa yargılanmalarını sağlamıştır. Farklı ırk ve etnik kökene sahip insanlarımızın bu farklılıklarının bir ayrılık değil, bir zenginlik haline getiren Atatürk milletçiliği anlayışı bu cumhuriyetin temel ilkelerindendir. Atatürk'ün "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir", "köylü bu milletin efendisidir" ve cumhuriyeti gençliğe emanet etmesi cumhuriyetin güvencesidir.
Şimdi yapılacak olan referandum da söz milettin. Kırsal da köylülerin ve şehirlerde gençlerin iradeleri sonucu belirleyecektir. Türk gençliği nerde nasıl duracağını, Türk milleti vakur duruşunu bozmayacağının bilincindedir. Köylü de , millette , kendi kendinin efendisidir. Gençlikte kendi kendinin Efe'si dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar