İşsizlik ödeneği için son 120 gün kesintisiz prim ödenmelidir

1 gün için işsizlik ödeneğinden yararlanamıyorum

Merhaba Sayın hocam
Ben bir bankada 05.02.2015 - 05.06.2015 tarihleri arasında çalıştım ve 05.05.2015 tarihinde çıkışım verildi. Şubat ayının 28 gün olması nedeniyle 119 gün prim ödemesi gözüküyor. 17.05.2004 ile 01.02.2015 tarihleri arasında aralıksız olarak başka bir bankada görev yaptım ve tüm primlerim eksiksiz ödendi. Toplam 11 yılı aşkın olarak tüm sigorta primlerin ödendi. Ancak son çalıştığım bankada 119 gün prim ödemesi nedeniyle, 1 gün yüzünden işsizlik maaşı başvurum kabul edilmedi. 1 günü kendim ödeyebilir miyim? Ya da nasıl bir yol izlemeliyim? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Yürürlükte olan İşsizlik sigortası kanununun yararlanma şartları arasında yer alan ve en çok eleştirilen koşullarından biri olan son 120 gün kesintisiz prim ödeme koşulunun hışmıma uğramışsınız. Gerçekten de bu koşul yüzünden pek çok işini kaybeden çalışan sizin örneğinizde olduğu gibi işsizlik ödeneğinden yararlanamamaktadır. Yalnız size şunu belirtelim sigorta kavramında Şubat ayının 28 gün olması gibi bir kavram yoktur. Yani aylık ücretli bir çalışanın Şubat ayında da sigorta primi 30 gün üzerinden ödenir. Dolayısı ile sizin gün eksiğinizin Şubat ayından kaynaklanmaması gerekir. Bu durumu kontrol etmelisiniz. Bunun dışında işsiz kalan sigortalıların isteğe bağlı sigortalı olarak dışarıdan prim ödemek suretiyle sigortalılığını sürdürebilmesi mümkün iken 6111 sayılı torba yasa ile işsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyen işsizlere %3 oranında işçi ve işveren primlerini kendilerinin ödemeleri suretiyle işsizlik ödeneğinden yararlanma olanağı getirilmiştir. Sizde bu olanaktan yararlanarak eksik prim ödeme gün sayınızı tamamlayabilirsiniz. Bunun için Türkiye İş Kurumu ile görüşünüz.
İyi günler

İşveren doğum sonrası işten çıkarırsa
Merhaba Hüseyin Bey
Benim size doğum sonrası izinlerle ilgili sorularım olacak. Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler. Doğum sonrası ücretsiz izne çıkmak istiyorum. Ama 20 günlük ücretli iznim de var. Şimdi ben önce ücretsiz izne çıkıp sonra ücretli izni kullanabilir miyim? Diyelim ki işveren beni işten çıkarttı ücretli iznimin parasını da vermek zorunda mıdır? 6 aylık ücretsiz izin sonrası işe dönüp 15 gün ya da 1ay sonra çıkartırsa tazminat alabilir miyim?

Merhaba sayın okuyucumuz
Öncelikle şunu belirtelim ki hamilelik ve doğum İş kanunumuza göre işten çıkarma konusunda geçerli nedenler değildir. Ancak özellikle de 30 kişinin altında personelin çalıştığı işletmelerde iş güvencesi yasası uygulanmadığı için işverenler gerek hamilelik döneminde, gerekse doğum sonrası dönemlerde kadın işçileri çeşitli gerekçelerle işten çıkartmaktadırlar. Siz kullanmadığınız yıllık ücretli izninizi doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izninizin öncesinde veya sonrasında talep edebilirsiniz. Şayet işverence iş sözleşmeniz sona erdirilirse elbette ki kıdem tazminatınızla birlikte kullanmadığınız izninizin ücretini ödemek zorundadır.
İyi günler

1 yılım dolmadı yıllık ücretli izine çıkabilir miyim?
İyi günler Hüseyin İrfan Bey
Ben 28 Eylül 2014den bu yana ayni işyerinde çalışıyorum 1ay sonra yıllık izne çıkmak istiyorum. Yani 11ay olmuş oluyor izne çıktığımda maaşım yatar mı eksiksiz yoksa tam 365 günü doldurup öylemi çıkmam gerekir. Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuzun Yıllık ücretli izin bahsini düzenleyen kurallarına göre bu izine hak kazanabilmek bakımından 1 tam yıl fiili olarak çalışmış olmak gerekiyor. Siz 28 Eylül 2014 tarihinde işe başladı iseniz yıllık izin hakkınız 28 Eylül 2015 tarihinde oluşur. Ancak işveren zorunlu olmamakla birlikte size iyi niyet kuralları çerçevesinde ileride oluşacak izninize mahsuben şimdiden izin verebilir. Yıllık izin kullanmakta olan işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz. Yani ücretiniz tam olarak ödenir.
İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar