Kesintisiz işlerde en az 3 vardiya olmalıdır

Merhabalar Hüseyin Bey,
Öncelikle teşekkür ederim bize böyle yardımcı olduğunuz için. Sorum şu bir sitede özel güvenlik olarak çalışıyorum. 2 gece 2 gündüz 2 off şeklinde vardiyalarımız 12 saat üzerinden sabah 7,30 akşam 7,30 gecede yine şekilde haftalık 48 saat çalışıyorum fazla mesai alamıyorum. Bir de farklı zamanlarda izindeki arkadaşların yerine mesai yapıyoruz ama ücretini de normal ücretten yani maaş üzerinden alıyoruz. Onu da elden veriyorlar tüm bayram mesailerini de diğer mesaileri de elden alıyoruz sitede 5 güvenlik 3 hizmetli 4 yönetici olarak çalışıyoruz. Şimdi esas sormak istediğim fazla mesailerimiz alamıyoruz haftalık çalışma süresini aşan ve normal bayram ve diğer personel yerine çalıştığımız günleri de normal ücret olarak alıyoruz bunlar yasalmıdır ne yapmam gerek. Teşekkür ederim kolay gelsin.

Merhaba sayın okuyucumuz,
Kesintisiz olarak 24 saat görev yapılan işyerlerine uygulamada postalar halinde işçi çalıştırılan yani vardiyalı işyerleri diyoruz. Yasanın konuya düzenleme getiren yönetmeliğinde 24 saat kesintisiz çalışılan bu işyerlerinde 3 posta ( vardiya) görevlendirilmesi gerektiği açık bir biçimde yer almaktadır. Bu da 8’er saatlik 3 vardiya anlamına gelmektedir. Buna karşın özellikle de Özel güvenlik sektöründe bu düzenlemeye uyulmamakta ve 12’şer saatlik 2 vardiya ile çalışılmaktadır. Bu durumda günlük en çok çalışılması gereken 11 saatlik iş süresi ve haftalık yasal iş süresi olan 45 saat aşılmaktadır. Ortaya fazla mesai ücreti çıktığından 45 saati aşan süreler fazla mesai olarak saat başına %50 zamlı olarak ödenmelidir. İzinli olan ya da o gün gelmeyen arkadaşlarınızın yerine yaptığınız çalışmalar eğer 45 saati aşıyorsa bunlarda % 50 zamlı ödenmelidir. Bayram mesaisi dediğiniz Genel tatil günleri çalışan işçiye 1 yevmiye ilave ücret ödenir. Açıktan yapılan ödemeler kayıt dışı ödeme anlamına gelmektedir. Bu ödemeler sizin bordrodaki ücretinize yansıtılmadığından SGK primi yönünden kaybınız olmaktadır. Ayrıca Devlet te vergi ve SGK primi yönünden zarara uğramaktadır. Bu nedenlerle bu işyerinden iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatı talep ederek ayrılabilirsiniz. Ayrıca eksik ödenen fazla mesailer ve SGK primleri için dava söz konusu olabilir.
    İyi günler.

Merhaba Hüseyin Bey,
Size bir sorum olacak çalışmakta olduğum işyerinden doğum iznine ayrıldım ve 2 ay doğumdan önce 2 ayda doğumdan sonra rapor kullandım. İşveren 30.11.2013 tarihinde çıkış yaptı. tazminat ödenmedi. 03.06.2014 tarihinde tekrar aynı işyerinde geri başladığım için işe girişim yapıldı. Daha önceki yıllarda çalışmış olduğum tazminat haklarım devam eder mi? Teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz,

Önceki çalışma döneminize ait kıdeminizin neden ödenmediğini anlayamadık. İlk işe giriş tarihinizi de belirtmemişsiniz. Yani kıdeme hak kazandığınız halde mi ödenmedi bu konu anlaşılmıyor. Ancak yasa gereği işçiye aynı işyerinde aralıklarla çalışması halinde kıdem tazminatı bu süreler birleştirilerek ödenir. Siz daha önceki çalışma döneminizde kıdem tazminatına hak kazandıran bir sebeple ayrıldığınız halde bu konuda bir ödeme almadan ayrılmışsınız. Dolayısı ile yeni çalışma döneminizde şayet kıdem tazminatı almanızı gerektiren bir sebeple işten ayrılırsanız kıdem hesabınız yapılırken eski dönemdeki çalışmalarınız da dikkate alınarak hesap yapılacaktır. Yani kıdem yönünden eski haklarınız kaybolmaz devam eder.    İyi günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar