İşten çıkarılmak bu kadar kolay mı?

İyi günler Hüseyin Bey,

Çalıştığım şirketten bildirimsiz, habersiz işten çıkarılmış ve 5 gün sonra haberdar edilmiş bulunmaktayım.  Bu işyerinde tam olarak 6 ay 19 gün çalıştım. İhbar tazminatı olarak net 1,725 T.L. hesabıma yatırdılar fakat imzalamış olduğum ibranamede 1,985 olarak gözükmekte idi. Sorum şu ihbar tazminatı nasıl hesaplanır ve işten çıkarılma ile ilgili olarak bildirimsiz fesihte işveren neye dayanarak çıkarmak zorundadır. Bir performans değerlendirmesi yapmadığı halde işçiye bunu 2 ay önceden bildirmek zorunda değil mi? Bildirmediyse işçiyi işten çıkarmak kanunlara göre nasıl bu kadar kolay olabiliyor. Yanıtınız için şimdiden çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz,

Eğer iş yerinizde 30 ve daha fazla personel varsa ve siz 6 aydan fazla süreyle bu işyerinde çalışıyor iseniz İş yeriniz İş güvencesi yasası kapsamında bir işyeridir. Bu durumda işveren yaptığı feshi mutlaka geçerli bir sebebe dayandırmak zorundadır. Performansa ( verimliliğe ) bağlı fesihlerde işçiden işten çıkartma öncesinde savunmasının alınması zorunludur. Ayrıca sizin bu feshe karşı itiraz etmek ve bir ay içinde işe iade davası açma hakkınız vardır. Diğer taraftan İşyeriniz bahsedilen sayının altında ise ne yazık ki işveren gerekçe göstermeden derhal fesih uygulayabiliyor. Bu durumda işveren ihbar tazminatını peşin ödemek suretiyle derhal fesih yapabiliyor. Size de bu tür bir fesih uygulamış. Hesaplanmasına gelecek olursak sizin işyerindeki kıdeminiz 6 ayı aşmış bu durumda 4 haftalık ihbar öneli hakkınız var. Bu brüt ücretiniz üzerinden hesap edilir. Formül ise aşağıdaki gibidir ;

Brüt ücret /30 gün X 28 (4 hafta) İhbar tazminatının üzerinde gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri vardır.

İyi günler

Fazla mesai yapmak mecburi midir?

Merhaba İrfan Bey

Öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için şimdiden teşekkür ederiz. Sorum kardeşimle ilgili olacak. Kardeşim fazla mesai yapmak istemediği için 4857 sayılı iş kanununun 25 maddesi II bölüm h maddesine göre ihtar çekilmiş ve de 6 gün içinde mutlaka imzalamanız gerekiyor denmiş. Aksi takdirde tazminatsız işten çıkarılacağı söylenmiş. Böyle bir durumda ihtarnameyi imzalamak ne kadar doğrudur ve fazla mesai yapmak mecburi midir.? Bilgi verirseniz sevinirim.

Saygılar

Merhaba Sayın okuyucumuz,

İş kanunumuz fazla mesaiyi yapmayı işçinin rızasına (onayına ) bağlamıştır Bu nedenle işverenler genellikle işçiyi işe alırken iş sözleşmeleri ile kendilerinden fazla mesai konusunda yazılı olarak peşin onay alırlar. Ayrıca bu onaylar her yıl yenilenir. Kardeşiniz de işe girerken veya daha sonradan bu konuda bir onay vermişse işverenden gelen fazla mesai talebine uyması gerekir. Aksi halde işveren bu konuda kendisine ihtar (uyarı) verebilir. Bu arada elbette ki işçi her ne kadar onay vermiş olsa dahi rahatsızlık, ailevi bir takım sebepler gibi arızi hallerde mazeretini beyan ederek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Ayrıca işçinin fazla mesainin yasal sınırı olan yıllık 270 saatin üzerinde sürelerde fazla mesai talebine uymak zorunluluğu yoktur. İşveren bu durumda işçiye ihtar veremez. İşçi kendisinden savunma istenilirse vereceği savunmada yasal sürelerin üzerinden fazla mesai yapmak istemediğini açık bir biçimde belirtmelidir. Diğer taraftan böyle bir durumda işçi fazla mesaiye zorlanırsa İş kanunu 24/2.madde kapsamında haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir, ve kıdem tazminatına da hak kazanır.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar