İstifa vermemi bekliyorlar

Merhabalar öncelikle

Ben İstanbul’da özel bir şirkette çalışıyorum. İş görüşmesi yaptığımda vasıfsız yetiştirilmek üzere eleman aradıklarını söylediler sabah 09.00 akşam 20.00 çalışma saatleri ve haftanın 5 günü depoda 6.günü de herhangi bir mağazasında çalışıyorum. İşyeri ihracat firması (tekstil tarzında) İstanbul genelinde 12 mağazası bulunmaktadır. Ben 2013 yılından beri burada çalışmaktayım. Fakat işveren benim istifamı vermemi bekliyor. Herhangi bir tatsız durum yaşamadık ama çok zor şartlar altında günde 11 saat çalışıyorum.  Sigortamı 8 saatten yatırıyorlar geriye kalan 3 saati elden mesai olarak alabiliyorum. Benim sigorta kayıdım merkez depoda fakat son 2 aydır beni mağazada çalıştırıyorlar bıkıp gitmemi bekliyorlar, istifamı vermemi bekliyorlar ben de istifamı vermek istemiyorum. Bir kaç arkadaşa danıştım dava falan aç dediler fazla mesailerini bayram seyran tatillerini alabilirsin diyorlar yani ne yapmam gerekiyor? Bana yardımcı olursanız sevinirim saygılar.

Merhaba Sayın okuyucumuz,


İş kanunu gereği mesai saatleri haftalık olarak düzenlenmiştir. Buna göre haftada 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilmeli ve saat başına %50 zamlı ödenmelidir. Sabah 9.00 akşam 20.00 gibi bir çalışma şekli ( 1 saat ara dinlenmesini düşersek) günde 10 saat çalışmak anlamına gelir. Eğer haftada 6 gün çalışıyorsanız toplamda haftada 60 saat çalışmış oluyorsunuz. Buda (60-45 = 15) haftada 15 saat fazla çalışma anlamına gelir. Bu fazla mesailerin size ödenmemesi ve ücretinizin bordroda düşük gösterilmesi sebebiyle işten iş kanunu 24/2 madde kapsamında ayrılıp kıdem tazminatı ve ödenmeyen fazla mesailerinizi talep edebilirsiniz. Tabi ki yaptığınız fazla çalışmaları ve karşılığını almadığınızı kanıtlamanız gerekecektir. Bu nedenle bir avukatla görüşerek onun önerileri doğrultusunda birlikte hareket etmeniz daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar.

İyi günler

İşten çıkışım yapılabilir mi?

Merhabalar Hüseyin Bey,

Yaklaşık 1,5 yıldır çalıştığım işyerinden maddi ve manevi nedenlerden dolayı ayrılmaya karar verdim. Ayrılmamdan 3 gün sonra maddi ve manevi kayıplarımın karşılanma sözüyle işveren temsilcisinin davetiyle yeni bir anlaşmayla tekrar aynı işe başladım. İşveren işe başladığım 2. haftada deneme süresinde başarısız olduğumu benimle çalışmalarının mümkün olmadığını söyleyerek tek taraflı iş akdimi fesih etmiştir. Fesih bildirimini bana yazılı olarak yapmakla beraber bildirimi teslim almadığım için Noter kanalıyla adresime gönderildiğini öğrendim ancak elime henüz bir şey ulaşmadı. Buna karşın İşverenin 7 gün sonra SSK çıkışımı yaptığını öğrendim ancak bu arada ben 15 günlük sağlık raporu aldım ve firmaya telefon yoluyla bildirdim. Ben raporluyken ve elime Noter bildirimi ulaşmadan işten çıkışım yapılabilir mi? Yorumlarınızı rica ederim, çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz,

İş Kanunumuza göre (şayet işe girişte saptanmışsa) deneme süresi 2 aydır. Bu iki aylık süre içinde gerek işçi gerekse işveren iş sözleşmesini bildirimsiz olarak her an sona erdirebilir. Bu bildirimi sizin tebellüğ etmemeniz (imzalamamanız) sonucu değiştirmez. Ancak burada şayet ikinci kez aynı göreve başlatıldı iseniz yeniden bir deneme süresi koymak iyi niyet kuralları ile bağdaşmıyor. Bu nedenle şayet hak aramayı düşünüyorsanız özellikle bu konuyu gündeme getirerek bir avukata danışmanızda fayda var.

İyi günler

Şirket ihaleyi kaybetti


İyi çalışmalar Hüseyin irfan Bey,

Çalıştığımız şirket ihaleyi kaybetti yeni şirket hemen iş başı yapmamızı istiyor ama duyduk ki ayrıldıktan sonra en az 3 gün boşta kalacakmışız ki eski şirketten 42 aylık tazminatımızı alalım. Bunun yasal prosedürü nedir? Çok teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz,

İşi biten şirketin sizin çıkışınızı yaptıktan sonra 3 günlük bir boşluk olması ve bunun tazminatınızın ödenmesi için gerekli olduğu hangi yasal gerekçeye dayanıyormuş anlayamadık. Böyle bir süreye ihtiyaç olmadığı gibi bu tazminatlarınızı ödememek için kötü niyetli bir davranış olabilir. Ayrıca siz hiç boşluk olmadan yeni işverenle işe başlarsanız sigorta günleriniz bakımından da bir zarara uğramayacaksınız. Özetle eski işveren işin bittiği tarih itibarı ile çıkışınız yapar sizi işe alan yeni işveren de ertesi gün girişinizi yapmalıdır.
İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar