İşveren doğum sonrası 6 ay ücretsiz izni vermek zorundadır

İşveren doğum sonrası 6 ay iznimi vermiyor
İyi günler Hüseyin Bey,
4 yılıdır özel bir şirkette çalışmaktayım. 16 haftalık doğum iznim dönüşünde 6 aylık ücretsiz izin hakkımı kullanmak istedim ancak şirket İnsan kaynakları sadece 1 ay izin verdi. Çocuğuma bakacak kimsem yok diyerek işten ayrılmak istersem tüm haklarımı alabilir miyim? Ya da özel şirketlerin 6 aylık ücretsiz izin kullandırmama gibi bir yasal durumları mevcut mu? Teşekkürler,
Merhaba Sayın Okuyucumuz
İş kanunumuzun Analık halinde çalışma ve süt izni konusunu düzenleyen 74. Maddesinde açık bir biçimde şu ibare yer almaktadır “ İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.”
Buradan da anlaşılacağı üzere bu izin kanunda işçinin talebine bağlanmıştır. Yani işçi talep ederse işveren bu izni kendisine vermek zorundadır. Dolayısı ile işverenin sizin talebinize karşın bu izni hiç vermemek ve/veya eksik kullandırmak gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Diğer sorunuza gelecek olursak; “Çocuğuma bakacak kimsem yok” gerekçesiyle işten ayrılmanız istifa anlamına geleceğinden size kıdem tazminatı kazandırmaz. Ancak doğum sonrası 6 aylık ücretsiz iznin verilmemesi işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebi oluşturur. Bu nedenle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
İyi günler

Bağ Kur'lu olmak istemiyorum
Merhabalar Hüseyin Bey,
Ben 2006 yılında kahvehane açtım ve bağ kurum aktif olmuş oldu. 2007 de SSK lı bir işe girdim ve devam etmekteyim. İşyerim dayım tarafından işletiliyor şuanda aktif. Ancak hiç bağ kur primi ödemedim. Bağ kur borcumu sildirmek istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor. Bağ kuru istemiyorum işyerimi hemen kapatmam gerekiyor mu? Teşekkürler
Merhaba Sayın Okuyucumuz
İşyerinizi kapatmanıza gerek yok. 12 aydan fazla prim borcu olanlar borçlarını dondurabiliyor (sildirebiliyor) Ancak bu işlemi yaptıktan sonra yeniden borç tahakkuk etmemesi için ya primlerinizi düzenli ödemelisiniz, ya da ödeyemeyecekseniz kapanış vermelisiniz. Aksi halde yine borçla karşı karşıya kalırsınız. Borç sildirme işlemi için 31 Temmuza kadar SGK’ na başvuruda bulunmak gerekiyor.
İyi günler

Kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim?
İyi çalışmalar Hüseyin Bey,
Ben 15.10.2010 yılında bir devlet hastanesinde taşeron işçisi olarak işe başladım. Her yıl başka bir firma ile sözleşme imzaladım ama asil işverenim hastaneydi. Askerlik sebebiyle işten ayrılırsam kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim 2016 Haziran gibi askere gideceğim.
Merhaba Sayın okuyucumuz
Öncelikle belirtmeliyiz ki askere giden bir işçiye ihbar tazminatı ödenmez. Sadece kıdem tazminatı ödenir. Yeni torba yasayla yapılan bir düzenleme ile kıdem tazminatına hak kazanan işçi artık kıdem tazminatını ilgili kamu kurumundan alacak. Sizde askere giderken Devlet hastanesine başvurup toplam çalıştığınız süre üzerinden kıdem tazminatı alabileceksiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar