İşveren işi bırak git demeye getiriyor

Selamlar Hüseyin hocam

Benim şöyle bir sorunum var. İki sene önce yeni kurulan bir şirkette işe başladım. Fakat bir süre önce 3 adet boyun fıtığı, ayrıca elimden iş kazası ve sonrasında da belimde 3 tane fıtık oluştu. Dolayısı ile yaptığım işte verimsizlik ve benzer sorunlar olmaya başladı. Ancak yılbaşına girdiğimizde işyeri benden önce 15 gün süre ile almış olduğum fizik tedavi raporu için savunma ve akabinde ise unvanımı düşürerek maaşımı da ciddi oranda azalttı. Gerekçe olarak ise geçmiş aylardaki verimsizlik durumu gösterildi. İki aydır maaşım eksik yatmaktadır yani tabiri caizse bizi uğraştırma ve işi bırak git demeye getirmektedirler. Tazminatımı vermeye razı olmakla beraber işten çıkınca işe iade davası açma imkânımda bu şekilde engellemek istiyorlar benim bu aşamada yapmam gerekenler ne olabilir bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılarımla

Merhaba Sayın Okuyucumuz,


Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. İş kanununda işverene işçinin verimsizliğine bağlı sebeplerden dolayı iş sözleşmesini sona erdirme hakkı tanınmaktadır. Buna göre İşçinin Yetersizliğinden Kaynaklanan Sebepler: Ortalama olarak benzer işi görenlerden daha az verimli çalışma; gösterdiği niteliklerden beklenenden daha düşük performansa sahip olma, işe yoğunlaşmasının giderek azalması; işe yatkın olmama; öğrenme ve kendini yetiştirme yetersizliği; sık sık hastalanma; çalışamaz duruma getirmemekle birlikte işini gerektiği şekilde yapmasını devamlı olarak etkileyen hastalık, uyum yetersizliği, işyerinden kaynaklanan sebeplerle yapılacak fesihlerde emeklilik yaşına gelmiş olma halleridir.

Sanırım işveren size yukarıda saydığımız geçerli neden oluşturacak gerekçelerle fesih yapmak niyetinde ancak rapor alan işçiden savunma istemek, unvanı düşürmek, ücretten indirim yapılması yasal uygulamalar değil. İşveren tek taraflı bir kararla işçinin pozisyonunu değiştiremez ve ücretinden indirim yapamaz. Netice itibarı ile siz  istifa ettikten sonra işe iade davası açamazsınız zaten yıldırma politikası sonucunda da istifa etmek doğru değil. Ancak işveren yukarıda belirttiğimiz geçerli sebeplere dayanarak sizi işten çıkarırsa bunu da kanıtlarsa işe iade davası açmanızın bir anlamı olmayacaktır. Geçerli sebeplere dayalı olarak yapılan fesihlerde işveren işçinin kıdem tazminatını ve önel kullandırmamışsa ihbar tazminatını da ödemek zorundadır.

İyi günler

Babamı tekrar nasıl SGK’lı yapabiliriz?

İyi günler Hüseyin Bey


Benim babam 1987 yıllarında bir şirkette SSK 'lı olarak çalışıyordu. Ara ara işe girip çıkmalar yaşandı. Sağlık sorunlarından dolayı şirketten çıkarıldı ve son 3 yıldır bizler isteğe bağlı olarak BAĞ-KUR’unu yatıyoruz ve bu konuda da çok zorlanıyoruz. Babamı tekrar SSK' ya nasıl çevirebiliriz daha erken emeklilik için. Kolay gelsin. Teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Bir sigortalı emeklilik döneminin son 7 yılında en fazla hangi kuruma prim ödemişse o kurumdan emekli olabiliyor. Babanız şayet dışarıdan isteğe bağlı olarak sigortalılığını sürdürürse 4-b Yani BAĞ-KUR sigortalısı olarak emekli olabilir. Bu kurumun emeklilik şartları 4-a yani SGK dan daha ağır. Ancak sizin bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok. Bu konu tamamen babanızın SGK’na tabi bir işte çalışması ve primlerinin ödenerek buradan emekli olabilmesi ile alakalıdır. SGK’lı bir işte çalışmaz ve dışarıdan prim öderse Babanız 4-b (BAĞ-KUR) şartları ile emekli olabilecektir.

İyi günler

İşimden dolayı boyun fıtığı oluştu

Merhaba İrfan Bey


Benim yapmakta olduğum isimden dolayı boynumda fıtık oluştu bununla ilgili rapor alıp kıdem tazminatımı alabilir miyim? Teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz

İş kanunumuzda işçiye haklı nedenlerle fesih hakkı sağlayan 24. Maddenin 1. bendi sağlık sebepleri ile ilgilidir. Bu bent aynen aşağıdaki gibidir;

“İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.”

Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere sizin rahatsızlığınız yaptığınız işle ilgili ise ve hekim kararı ile bu işi sürdürmeniz sağlığınız açısından risk oluşturuyor ise bu durumu doktor raporu ile kanıtlamak suretiyle kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılabilirsiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar