İşveren işyerini kapatırsa çalışanların haklarını ödemelidir

-Dershaneler kapanınca haklarımız ne olacak?

İyi günler Hüseyin İrfan Bey

Ben 4 yıldır özel bir dershanede çalışıyorum. Malum dershanelerin bu yıl kapatılması nedeniyle kurum temel liseye dönüştü temel ruhsatımız alındı. Şimdi bizim durumumuz çalışanlar tarafından nasıl olur kurum kapanış verip tekrar lise açılışımı yapmak zorunda. İşverenimiz bu konularda bizimle hiçbir şey paylaşmadığı için kafamız çok karışık. Kapanış verirse bize tazminat vermek zorunda mı? Şimdiden teşekkür ediyorum cevabınızı bekliyorum.

-Merhaba Sayın okuyucumuz

Sorunuza genel anlamda bir ticari işletmenin faaliyetine son vermesi olayı çerçevesinde yanıt verirsek. Böyle bir durumda işveren işçilerinin tüm yasal işçilik haklarını (ücret, kıdem tazminatı, varsa kullanılmamış yıllık ücretli izin hakları vb.) ödemek suretiyle onları işten çıkarabilir. Diğer taraftan kapanan dershanelerin yerine aynı işverenlerin Özel Lise olarak faaliyetlerini sürdürmeleri halinde eski çalışanlarını bu kurumlarda çalıştırmaya devam ederseler iş ilişkisi devam edeceğinden tazminat ödemeyi gerektiren bir durum söz konusu olmaz. Yani sizlerin geçmiş yıllara ait kıdemleriniz yeni işyerinde devam edecektir. Bir hak kaybınız olmaz.
İyi günler.

-Yetim aylığım yeniden bağlanır mı?

Merhabalar Hüseyin Bey
Babam fabrikada iş kazasında vefat etti. Yetim maaşı alıyorum 18 yaşına bastım maaşım kesildi lise öğrencisi olduğum için dilekçe ile maaşım tekrar bağlandı şimdi okullar bitti ve liseyi bitirdim maaşım tekrar kesilecek. Üniversiteye başlayacağım 3 aylık boşlukta çalışmayı düşünüyorum çalıştığım yer sigorta yapacak üniversiteye başladığımda tekrar dilekçeyle maaşım bağlanır mı? Şimdiden teşekkür ederim.

-Merhaba Sayın Okuyucumuz

Üniversite öğrenimi gören yetim (erkek) öğrenciler 25 yaşına kadar yetim aylığından yararlanabilmektedirler. Çalışmaya başlarsanız aylığınız kesilir. Ancak işten çıkıp okula devam ettiğiniz takdirde aylığınız yeniden bağlanacaktır. Bunun için SGK’ na dilekçe vermeniz gerekecektir.
İyi günler.

-Sigorta girişim geç yapılmış.

Merhaba Sayın hocam,
Ben işe 24.02.2015 tarihinde başladığım halde benim işe başlangıç tarihimi 27.02.2015 de başlatmışlar.06.05.2015 tarihinde isten ayrıldım. E devletten SSK’mı sorgulamada hala benim çıkış tarihimin yazmadığını gördüm. Şu an toplam 9 gün sigortasız çalışmış gözükmekteyim. Ne yapmam gerek bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılar

-Merhaba Sayın Okuyucumuz
Öncelikle yapmanız gereken söz konusu bu eksik bildirimi işverene bildirip düzeltme bildirgesi ile eksikliğin giderilmesini sağlamalarını beklemek olmalıdır. Şayet işveren iyi niyetli ise bu hatayı düzeltecektir. Ancak İşverenin bu konuda bir adım atmaması koşulundan sizin işe gerçek giriş tarihinizi kanıtlayabilmek koşulu ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne şikayet dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
İyi günler.

Çalışma hayatı ile ilgili bütün sorularınızı sorun, bo köşede cevaplayalım...
[email protected]



Önceki ve Sonraki Yazılar