İşveren mobbinge (duygusal taciz) karşı önlem almak zorundadır

Merhaba Hüseyin Bey,

Ben 6 aydır çalışmakta olduğumuz mağaza bir üst yöneticiyle sorunlar yaşamaktayım kendisi sürekli beni işten çıkarılmakla tehdit ediyor ve bana mobing uyguluyor durumu insan kaynaklarına ilettim ama istediğim gibi bir sonuç alamadım. Aynı davranışları devam ediyor bana durmadan saçma sapan sebeplerden tutanaklar tutuyor. Şirket içi eğitimlerden mahrum ediyor ve daha bir sürü şey tutulan tutanaklarla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? İmzalamadığım takdirde ne olur imzalamak zorunda mıyım hukuken haklarım neler bilgi rica ediyorum?

 Merhaba Sayın okuyucumuz


Çalıştığınız şirkette İnsan kaynakları departmanı olmasına ve bu durumu ilgili birime bildirmenize karşın herhangi bir önlem alınmamış olması son derece ilginç. Hemen belirtmeliyiz ki işçiye yöneticisi ya da işvereni tarafından verilen bezdirmeye ve istifaya zorlamaya yönelik bu tür ihtarların geçerliliği yoktur. Yapmanız gerekenler;

·       Bu ihtarlara karşı savunma yazıp savunmanızda ihtarların yıldırmaya yönelik yersiz ve gereksiz ihtarlar olduğunu belirtin.

·       Ayrıca şirketinizin insan kaynakları bölümüne (yazılı olarak) yöneticinizin size duygusal şiddet (mobbing) uyguladığını ve İş kanunu gereği önlem almalarını talep eden bir bildirimde bulunun.

·       Bu bildirime karşın İnsan kaynakları bölümü bir soruşturma açmıyorsa durumu işverene yine yazılı olarak bildirin.

·       Bu bildirimlerin ileride daha somut kanıtlar olabilmesi için noter kanalı ile yapılması daha uygun olacaktır.

Tüm ilgili birimleri uyarmanıza karşı herhangi bir önlem alınmazsa İş kanunun 24/2. Madde çerçevesinde iş sözleşmenizi haklı nedene dayanarak sona erdirip tazminat talep ederek işten ayrılabilirsiniz.

İyi günler

 

Merhaba Hüseyin Bey,

Ben 2015 Mayıs ayında evlenip işten ayrılacağım bu durumda işyerinden evlilik parası yani kıdem tazminatını alma durumum varmış etrafımdan duyduğum kadarıyla 2012 yeni yasa düzenlemesiyle bu hakkın kaldırılacağını öğrendim bu söylenti doğrumu beni bilgilendirirseniz sevinirim

Saygılarımla iyi günler.

 

Merhaba sayın okuyucumuz,


2003 yılından bu yana çıkması beklenen kıdem tazminatı fonu ile ilgili yasanın sizin evleneceğiniz tarih olan 2015 Mayıs ayına kadar çıkıp çıkmayacağını bilmiyoruz. Yasa gereği halen evlendikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde işten ayrılan kadın çalışanlar kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Bu yıl bir seçim yaşanacağını düşünürsek toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren böyle bir yasanın en azından seçimlerden önce çıkmayacağı düşüncesi bizce ağır basıyor.  Ancak yasa değişirse çalışanlar bu gün olduğu gibi evlilik sebebi ile ayrılıp kıdem tazminatı alamayacaklar.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar