İşveren rapora uymuyor

İyi çalışmalar Hüseyin hocam,

Meslek hasta hanesinden aldığım raporumda 4 ayrı rahatsızlıktan dolayı heyet kararı ağır yük kaldırmayacağı, uzun süre ayakta çalışmayacağı, uzun süre boynu öne eğik sabit pozisyonda çalışmayacağı, sağ kolunu zorlayıcı tekrarlayıcı hareketler yapmayacağı işlerde çalışmalı yazan raporuma istinaden işveren beni rapor öncesi çalıştığım işte çalıştırmaya devam etmektedir. İşverene yasalar gereği bu şekilde çalıştırmasının yanlış olduğunu noter aracılığıyla mı bildirmeliyim? İşyeri hekimi ve yönetim kendi kafasına göre hareket etmektedir lütfen yardımcı olur musunuz? Teşekkürler...

Merhaba Sayın okuyucumuz

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak; Ülkemizde çalışma hayatımızı düzenleyen yasalar gereğince kişiler sadece bünyece elverişli oldukları işlerde çalıştırılabilirler. Sizin elinizde bir heyet raporu var ve bu rapor gereğince çalıştırılmayacağınız işler belli. Öncelikle işyeri hekiminizin bu konuya müdahil olması gerekiyor çünkü yasal sorumlulukları var. Sizin elbette ki kanıt niteliği bakımından işverene noter kanalı ile bir ihtarname göndermeniz yerinde bir davranış olacaktır. Ancak işveren bu davranışında ısrar ediyorsa iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatı talep etmek hakkınız olduğunu da hatırlatmak isteriz.

İyi günler

İşten çıkarmak için her türlü yolu deniyorlar

İyi günler Hüseyin Bey, Çalıştığım kurum beni saha yöneticisi olarak işe aldı fakat bir süre sonra atamamı yapamadıkları gibi beni işten çıkarmak için her türlü yolu deniyorlar. Görev tanımım deneyimli satış temsilcisi önce aracımı aldılar sonra müşterilerimi aldılar ve her gün üzerime değişik yollardan baskı kurup beni pasifize etmeye çalışıyorlar. İşten çıkmak istemiyorum çalışmaya ihtiyacım var bu durumda ben ne yapabilirim? Teşekkürler


Merhaba Sayın okuyucumuz

İfadelerinizden anlaşılan İşveren ya da yöneticileriniz tarafından sizi istifaya zorlamak amacıyla mobbing yani duygusal taciz uygulandığıdır. Bu tür davranışlar ne yazık ki çalışma hayatında son derece yaygın. Bizim önerimiz oldukça yıpratıcı ve sıkıntılı bir süreç olmakla birlikte yılmayıp bu davranışlarla mütabakatsız olarak yapılan bu tür değişiklikler işçiyi bağlamaz. İleride oluşabilecek yasal husumetlerde ispat külfeti bakımından yapmanız gereken çalışma koşullarınızda işveren tarafından yapılan tüm değişiklikleri yazılı belgelere dayandırmanızdır. İşveren tarafından işten çıkarılırsanız işyerinizin iş güvencesi yasası kapsamı olması koşuluyla işi iade davası da açabilirsiniz. Bu süreçte bir hukukçu ile görüşerek hukuksal destek almanızı da ayrıca öneririz. İyi günler..

Üç günde bir vardiya değişir mi?

Merhaba Hüseyin Bey,


Size bir sorum olacak işyerimde 3 gün 07.30-15,30 vardiyasına gelip 1 gün hafta tatili kullandıktan
sonra 15,30-23,30 vardiyasına geliyorum 3gün çalıştıktan sonra 23,30-07,30 vardiyasına geçiyorum. 3 gün çalıştıktan sonra tekrar hafta tatili kullanıyorum, sorum. 3 günde vardiya değişir mi? Teşekkür-
ler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Ülkemizde vardiyalı olarak 24 saat kesintisiz çalışılan işyerlerindeki çalışmalar Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde çalışmalara ilişkin özel usul ve esaslar hakkında yönetmelik ile düzenlenmektedir. Buna göre işçilerin vardiyaları birer haftalık düzenlenmektedir. İlgili yönetmeliğin 8. Maddesini aşağıda bilginize sunuyorum. Dolayısı ile 3 günde bir vardiya değişimi olmamalıdır.

İşçi Postalarının Değişme Süresi

Madde 8 — Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılarak yürütülen işlerde postalar; en fazla bir iş haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci iş haftasında gündüz çalıştırılmaları suretiyle ve postalar birbirlerinin yerini alacak şekilde düzenlenir.

Zorunluluk olmadıkça işçilerin postaları değiştirilemez. Ancak 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesi uyarınca, gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, olanakların elverdiği ölçüde gündüz postasında durumuna uygun bir işverir.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar