İşveren tazminatımdan kesebilir mi?

İyi günler Hüseyin Bey

42 gün ihbar süremi doldurmak için işyerimde çalışmaktayım. İş araştırmak için her gün 2 saat erken çıkıyorum. İhbar sürem dolmadan iş buldum diyelim ve yeni işime başlamak zorundayım. Bu durumda eski işyerim benden kalan ihbar süresini mi talep edecek? İş yeri benim yerime bir eleman bulduğunda, benim işi bırakma hakkım doğacak mı? İş yerim ihbar tazminatını en son alacağım maaşımdan kesme hakkına sahip mi? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

İş kanununda bildirim (önel, ihbar) süresi hem işçi hem işveren için öngörülmüştür. Bu sayede işçiye yeni bir iş, işverene ise yeni bir eleman bulması için imkân doğacaktır. İhbar süresini hem işçi hem de işveren sonuna kadar kullanmak ve kullandırmak zorundadır. Aksi halde ihbar süresi çalışılmamış sayılır. Siz bu nedenle ihbar sürenizin sonuna kadar o işyerinde çalışmalısınız. Ancak karşılıklı olarak işverenle anlaşıp ihbar süresinden önce ayrılma konusunda bir mutabakata varırsanız herhangi bir sorun olmaz.

İyi günler.

Dava açsam alabilir miyim?

Selamlar Hüseyin Bey,

Ben özel bir şirkette çalışmaktayım bana iş değişikliği yapılacağını söylediler ben de kabul etmedim. Bunun üzerine bana ihbar yazdılar kıdem tazminatı verilerek iş akdimin fesih edilmesi şeklinde. Ancak benim geriye dönük resmi tatillerimi ve mesailerimi vermiyorlar. Bu arada yıllık izinlerimi de 12 iş günü kullandırdılar 7,5 sene boyunca bu şekilde devam etti. Şimdi ben dava açarsam acaba bu haklarımı alabilir miyim ve bunlar nasıl hesaplanır? Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Hafta tatili ve genel tatil alacakları için 5 yıllık zaman aşımı söz konusudur. Yani işten ayrıldıktan sonra geriye dönük olarak 5 yıllık alacaklarınız için dava açabilirsiniz. Eksik kullandırılan yıllık ücretli izin haklarınız için ise 10 yıllık zaman aşımı söz konusudur. Bunlara yasal faiz işler. Bu konularda bir avukatla görüşerek birlikte hareket ediniz.

İyi günler.

Deneme süresinde işten çıkarıldım

İyi günler Sayın hocam

1 ay 28 gün çalıştığım firmadan geçen hafta itibariyle ayrıldım. Ayrılırken istifa etmedim, işten çıkarıldım. Firma ile yapmış olduğum sözleşme süresiz bir sözleşmeydi ancak sözleşmenin bir maddesinde deneme süresinin 2 ay olduğu yazıyordu. Bu şartlar altında ben firmadan ihbar tazminatı isteyebilir miyim? Saygılar.

Merhaba Sayın okuyucumuz,

Deneme süresi iş Kanununda 2 ay olarak belirlenmiştir. İşveren sizi bu 2 aylık süre dolmadan çıkarmışsa ve aranızda deneme süresi de saptanmışsa ( ki ifadenize göre sözleşme de deneme süresi 2 ay olarak belirlenmiş) ihbar tazminatı almanız ne yazık ki mümkün değildir.
İyi günler.


Önceki ve Sonraki Yazılar