İşverenin değişiklik önerisini kabul etmedim işten çıkarılabilir miyim?

Merhabalar Hüseyin Bey
Özel bir kurumda Part-time olarak çalışıyorum. İşverenim Üç ağustos itibari ile birlikte full-time çalışmam için bana teklifte bulundu ben de bu teklife altı iş günü içerisinde yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla kabul etmiyorum diye talebe cevap verdim üç ağustos günü full'ler için geçerli olan 09.00 da işe başlamadığım için tutanak tutuldu. Bir gün sonrasında excelde benden onay almadan benim çalışma saatlerimi full'ler için geçerli olan nasıl ise benim de öyle yaptılar. Kendilerine işe geleyim mi diye sorduğunda ister gel ister gelme gelince ister çalış ister çalışma diye cevap verdiler. Ben de Excele uygun olmayan şekilde daha önceden part-time hangi sürelerle çalışıyorsam O şekilde çalışmaya devam ediyorum. Size sorum; Bu şekilde çalışmam onların teklifini kabul ettiğim anlamına gelir mi? İkinci olarak çalışma sürelerinin de uyumsuzluk var gerekçesiyle İşveren haklı fesih yapabilir mi beni tazminatsız işten Çıkarabilir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim

Merhaba Sayın Okuyucumuz
İşverenden gelen değişiklik teklifine yasal süresinde yanıt vermişsiniz. Kabul etmediğiniz bir değişiklik önerisi sizi bağlamaz. Önceki çalışma şeklinizle aynen çalışmaya devam edin. İşe devamsızlık kesinlikle yapmayın. Eğer işveren sizi değişiklik önerisini kabul etmediğiniz için işten çıkarırsa tazminatlarınızı ödemek zorundadır. Sizin de bu durumda işe iade davası açma hakkınız var.


​Dul Yetim aylıklarında zaman aşımı 5 yıldır

Merhaba Hüseyin Bey,
18 yaşını doldurduğum için aylığım kesildi. Aylık için başvuruyu üniversiteye başladıktan 2 yıl sonra yaptım bu aradaki 2 yılın parasını alabilir miyim? Alabilirsem ek bir işlem yapmama gerek var mı?
Teşekkürler
Merhaba Sayın okuyucumuz
Öğrenci olduğunuz halde yani hak ettiğiniz halde almadığınız yetim aylıklarınız için 5 yıllık bir zaman aşımı söz konusudur. Bu süre dolmadığına göre SGK’na yazılı bir dilekçe ile başvurup aylıklarınızı talep edebilirsiniz.
İyi günler

Kamuda taşeron işçisiyim 5 yıldır izin kullanamadım
İyi günler Hocam
5 yıldır kamuda taşeron işçi olarak çalışıyorum hiç izin kullanmadım 1 Temmuz 2011 de işe başladım 31 Aralık 2013 te şirket değişti 1 Ocak 2014 te girdi çıktı yaptılar ne yapmam gerekir. Çok teşekkürler.
Merhaba Sayın okuyucumuz
Sizin yaşadığınız sorun o kadar ayyuka çıktı ki sonunda Devlet kendi çalıştırdığı taşeronların işçileri ile ilgili düzenleme yapmak zorunda kaldı. Son çıkartılan 6552 sayılı torba yasa ile Kamuda çalışan taşeron işçilerinin yıllık ücretli izin hakları garanti altına alındı. İlgili kamu kuruluşuna da bu konuya denetleme yükümlülüğü getirildi. Dolayısı ile siz çalıştığınız son kuruluşa başvurup izin hakkınızı talep etmelisiniz. Şayet buradan sonuç alamazsanız üst işveren konumunda olan Kamu kuruluşuna müracaat edeceksiniz.


İşyerim iflas etti geçici iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?

İyi günler Hüseyin hocam,
Nisan ayinin 14 ünde doğum öncesi iznime ayrıldım Haziran 1 de doğum yaptım. Temmuz ayı içinde iş yerim iflasını vermiş. Bu durum beni ne şekilde etkiler alacağım iş görmezlik ödeneği kesintiye uğrar mı Ağustos 1 de raporumun günü doldu. Yanıtınız için teşekkürler.
Merhaba Sayın okuyucumuz
Böyle bir durum sizin geçici iş göremezlik ödeneği almanıza engel değildir. Doğum istirahatine çıkmadan önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak şartı bu ödenekten yararlanmanız için yeterlidir. Ancak raporunuzun işveren tarafından elektronik ortamda onaylanması gerekiyor. Bunu sağlayarak ödenekten yararlanabilirsiniz.
İyi günler

İzin ücreti talep edebilir miyim?
05.09.2014 işe giriş tarihim 11 aydır bir kurumsal firmada çalışmaktayım. 07.08.2015 tarihinde işten ayrılma mektubumu vermek istiyorum. İhbar süresi 30 gün o zaman tam olarak 1 yılım dolmuş oluyor. Yıllık izin paramı talep edebilir miyim ya da o tarihten yani ihbar süresi dolmadan önce çıkartırsa ne gibi bir yol izleyebilirim. Çok teşekkürler.
Merhaba sayın okuyucumuz
Öncelikle 30 gün diye bir ihbar süresi yok. İhbar süreleri 2 haftadan başlar 8 haftaya kadar çıkar. Sizin çalışma sürenize göre 4 hafta yani 28 gün ihbar süreniz var bu süre içinde 1 yılınız dolarsa yıllık izine hak kazanırsınız. İşveren eğer sizi ihbar süreniz dolmadan işten çıkarırsa durum değişir ve bu bir işveren feshine dönüşür. Bu durumda tazminat hakkınızda doğar.

Önceki ve Sonraki Yazılar