İşyerinde tutanak tuttular

İyi günler Hüseyin Bey,

İşyerimizde görevimizi yaparken boş zamanımız kalıyor diye bana başka bir bölümün işini yaptırmaya çalışıyorlar. Ayrıca bu görev tanım değişikliği adı altında evrak imzalatmaya çalıştılar ancak ben imzalamadım. Şimdi de bu ilave edilen görevi yerine getirmedim diye tutanak tuttular. Bundan dolayı beni tazminatsız çıkarma hakları var mıdır?

Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz


İşçiye kendi görev tanımının dışında işleri de yaptırmak yasal bir davranış değildir. Bazı arızi hallerde, örneğin bir acil durum oluştuğunda ya da bir arıza meydana geldiğinde iyi niyet kuralları çerçevesinde elbette ki işveren işçiden kendi asli işi olmayan işlerle ilgili olarak da yardım talep edebilir. Ancak bunu sürekli bir hale getirmek ve işçiden de bu taleplere uymasını beklemek başta da belirttiğimiz gibi yasal değildir. Muhtemelen bu durumu fark eden işveren sizin direnciniz karşısında iş sözleşmenizde tek taraflı olarak değişikliğe giderek ileride oluşabilecek hukuksal husumetleri bertaraf etmeye çalışıyor. Siz bu yeni sözleşme koşullarını elbette ki kabul etmek zorunda değilsiniz. İşverenin size sözleşme şartlarındaki değişiklik taleplerini yazılı olarak iletmesi ve sizden 6 iş günlük sürede onay beklemesi gerekirdi. Bu yapılmadan tek taraflı olarak sözleşmedeki iş tanımızın değiştirilmeye çalışılması usule uygun değildir. Dolayısı ile size tutulan tutanağın ve verilen ihtarın da bir geçerliliği yoktur. İşveren bu nedenle sizi işten çıkarırsa tazminatınızı ödemek zorundadır. Ayrıca iş yerinizde iş güvencesi koşulları varsa 1 ay içinde işe iade davası da açabilirsiniz.

İş arama iznini toplu kullanmak istiyor

İyi çalışmalar Hüseyin Hocam,


Size bir sorum olacak bir personelimiz 27.04.2016 tarihi itibariyle işten ayrılmak istediğini ve iş arama iznini toplu kullanacağını beyan etti. 9 aydır bizimle çalışan personelimizin ihbar süresi 4 hafta olduğu için toplu izin kullanırsa çıkış tarihi ne olmalıdır? Yardımınız için şimdiden çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

İş kanunumuza göre ihbar(bildirim) öneli kullanmak suretiyle işten ayrılan ve/veya çıkarılan işçi isterse günde 2 saatlik iş arama iznini toplu olarak ta kullanabilmektedir. Bu durumda işçinin haftalık olan ihbar öneli süresi güne çevrilecek ve 2 saat ile çarpılacaktır. Sizin örneğinizden hareket edecek olursak işçinin 4 hafta ihbar süresi olduğuna göre 4 X 7 = 28 güne tekabül eder. Bu rakamı 2 saat iş arama izni ile çarparsak 28 X 2 = 56 saat eder. O halde bu işçinin 56 saat iş arama izni vardır. Bu iznini iş gününe çevirmek için günlük çalışma süresine böleriz. 56/7,5 =7,46 olduğuna göre demek ki bu personelin 7,5 günlük iş arama izni olacaktır.

Kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği hakkım var mı?

Merhabalar İrfan Bey,

Ben son 3 yılda 600 günden fazladır sgk olarak çalışmaktayım. Şuan muvazzaf astsubaylık sınavını kazandım ve astsubay eğitimine gideceğim. Şimdi ben bu durumda kıdem tazminatı ve ihbar alabilir miyim? İkinci sorum ise ben devletten bu eğitim sürecinde işsizlik maaşı alır mıyım? Teşekkürler iyi çalışmalar. Merhaba Sayın okuyucumuz, Öncelikle hayırlı olsun diyelim ve ardından sorunuzun yanıtına geçelim. İş kanununda kıdem tazminatına hak kazandıran nedenler arasında muvazzaf askerlik hizmeti sebebi ile işten ayrılmak da vardır. Ancak sizin durumunuz farklı. Yani siz zorunlu askerlik hizmeti için işten ayrılmıyorsunuz.

Kazandığınız bir sınav neticesinde Devlet hizmetinde çalışmak amacıyla işten ayrılıyorsunuz. Bu istifa anlamına gelmektedir dolayısı ile de bu durumda herhangi bir tazminat hakkı söz konusu değildir. Siz eğitim süresince ilgili kurumdan zaten öğrenci harçlığı adı altında belirli bir ücret alacaksınız dolayısı ile işsizlik ödeneği almanız söz konusu değildir.

İyi günler 



Önceki ve Sonraki Yazılar