Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

İttifak

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun uzun bir süredir üzerinde çalıştığı ve kamuoyuna deklere ettiği geniş tabanlı ittifak açıklaması yapılır yapılmaz kıyamet koptu.
Her fırsatta tarafsız oldukları kandırmacasıyla, televizyonlara çıkıp AKP’ye toz kondurmayan yandaşlar, koro halinde bu ittifakı eleştirmeye başladılar.
Hâlbuki bu maddenin, Cumhur İttifakı tarafından, hangi amaçla ve ne için getirildiği gün gibi ortadadır. Bunun bir baraj probleminden kaynaklandığı tartışmasızdır.
Peki, AKP ve MHP, kendi getirdikleri maddeye göre şekillenen bu karşı ittifakı neden eleştirmektedirler; bu telaşın, bu korkunun sebebi nedir?
Aslında kamuoyunun çok önemli bir kısmı bu soruların cevabını çok iyi bilmektedir.
“Evdeki hesap çarşıya uymamıştır” Önce baskın seçim kararı alarak, İYİ Parti’yi seçimlere sokmama projesiyle hareket eden Cumhur İttifakı, CHP’nin müthiş hamlesiyle şaşkına döndü.
2002 yılından bu yana, seçimleri kazanmak için her türlü varyasyonu deneyen AKP, Kılıçdaroğlu’nun 15 vekil hamlesini, aslı astarı olmayan türlü bahanelerle eleştirmeye başladı.
Hâlbuki seyirci şunu çok iyi biliyordu; AKP sahaya hakemleri de yanına alarak çıkmıştı. Maç seyircinin önünde oynandığı için, hakemlerin golü vermekten başka çareleri yoktu.
Bir de her vesileyle, Saadet Partisi’ne, “ne olur bize gel” çağrıları yapmalarına rağmen, Karamollaoğlu’nun hak, hukuk ve adaletin yanında saf tutması, hesaplarını iyice alt-üst etmişti zaten.
Nihayet son adım olarak 4 partinin katılımıyla oluşan ittifak karşılarına çıkınca, çarşı tamamen karıştı. Yine eleştiriler havada uçuşmaya başladı.
Hâlbuki ittifakın gerekçesi, çok açık ve anlaşılabilir bir şekilde ortada.
Tek adam rejimini reddeden hak, hukuk ve adalet kavramlarını önceleyen bu uzlaşma, toplumda karşılık buldukça, karalama senaryolarının gittikçe artacağı kesin.
Kuruluşundan bu yana çeşitli ittifaklarla seçim kazanan AKP, geçmişini unutmuşa benziyor.
Birkaç tanesini sıralayalım o zaman.
İlk seçimlerde Ertuğrul Günay’ın da içinde olduğu bir grup CHP’liyle yapılan ittifakı, 7 Haziran seçimlerinden sonra MHP’nin önemli isimlerinden Tuğrul Türkeş’in transferini, BBP’nin eski Genel Başkanı Yalçın Topçu’nun transferini nereye koyacağız.
Bence, AKP kimlerin ittifak yaptığına değil, kimlerle ittifak yapılmayacağını 15 Temmuz hain darbe girişimine baktığında daha iyi anlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar