S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

İzmir Fuarı ve Kültürpark

İzmir’de sivil toplum örgütleri, TMMOB’ye bağlı odalar, kentsel bilince sahip,  çevreye duyarlı insanlar haklı bir mücadele sürdürüyorlar. 
 
Bu yıl 85. kez kapısını ziyaretçilerine açan İzmir Enternasyonal Fuar’ının yapıldığı Kültürpark için, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihtisasa fuarlarını Gaziemir’de yapılan yeni fuar alanına almasından sonra hazırladığı yeni tasarımlar içeren Kültürpark projesinin uygulanmamasına yönelik bu mücadele. 
 
Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve sosyal medyada “Kültürparkıma Dokunma” platformunu oluşturan İzmirliler, 1930‘larda yangın alanlarının planlanması ile gerçekleştirilen 43 hektar (432.240 metrekare) büyüklüğündeki Kültürpark içerisindeki ağaçların kesilmemesi, yeni binaların yapılmaması, ekolojik yeşil alan örtüsünün bozulmaması, yeni ticari alanlara yer verilmemesini istiyorlar. 
Kültürpark 1985 yılında Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Doğal Sit alanı olarak tescil edildi. 
 
2004 yılında rahmetli Başkan Piriştina döneminde İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 9210 sayılı kararı ve uygun görüşüyle Fuar işlevlerinin ihtiyaç duyduğu yapılar bitki ve yeşil dokunun bulunmadığı Mürselpaşa Caddesi kenarında İzmir Fuarı kent dışına taşındığında sökülebilecek şekilde bugün Atlas Pavyon olarak adlandırılan konstrüksiyon gerçekleştirilmiştir. 
 
Büyükşehir Belediyesi hazırladığı yeni tasarımlar içeren projeyi ve maketini bir ay kadar önce fuar alanında kamuoyunun bilgisine sundu. Sunum sonrası tartışmaklar daha da hızlandı. 
 
Büyükşehir belediyesi meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin itirazlarına rağmen projeyi gerçekleştirebilmek için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ na sundu. 
 
27 Eylül’de Büyükşehir, Konak belediye yetkilileri ve TMMOB’ye bağlı meslek odası temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleşen kurul toplantısında ilgilileri dinleyen kurul üyeleri yerinde inceleme kararı aldı. 
 
Tartışmanın ana noktalarından biri; rahmetli başkan Piriştina döneminde ihtisas fuarlarının başka illere kaçmaması İzmir’de daha büyük organizasyonlar şeklinde yapılabilmesi için o dönemde yurt dışından getirilen sökülebilir konstrüktif hangarların yerine Büyükşehir Belediyesinin Kongre Merkezi yapmak istemesi. 
 
Projede toplantı salonu olarak adlandırılsa da, Büyükşehir belediyesince yapılması öngörülen ciddi büyüklükteki kalıcı binanın içerdiği iki toplantı salonu bulunmakta. Bu salonlardan biri 2040 kişi diğeri 800 kişilik. 
 
Mimarlar odası 2004 yılında fuar kent dışına taşınıncaya kadar geçici kullanım için yapılan sökülebilir konstrüktif hangarların fuar taşındıktan sonra işlevini yitirdiğine göre o zaman belediye yetkililerinin yazılı olarak da belirttiği şekilde sökülerek, Kültürpark’ın Kültür ve Sit özelliklerinin öne çıkartılması gerektiğini, 
 
1990 yılında İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Kongre Merkezi yapılmamasına ilişkin almış olduğu ilkesel kararı bulunduğunu, 
 
Tarihi Sit alanlarında tasarım vb. gerekçelerle topoğrafyayı bozacak, değiştirecek (tepe, amfi vb.) müdahalelerin yapılamayacağının açıkça belirtildiğini, 
 
2. Derece Doğal Sit Alanı ve Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiş, bu özelliği ile doğal kültürel miras niteliğinde büyük bir kent parkı olan Kültürpark’ın İzmirlilerin sosyal ve spor aktivitelerini yaptığı, özgün yeşil alanları ve ağaçları ile kentin merkezinde nefes almasını sağlayan akciğerleri olduğunu vurgulayarak yeni inşaat ve ticari alan olmasına karşı çıkıyorlar. 
 
Kamusal sorumlulukları gereği TMMOB’ye bağlı meslek odaları ve kentlilik bilincine sahip yurttaşlar toplumu ilgilendiren kentsel tasarım ve yaşam kriterlerini belirlemede, ticari kaygıların estetik kaygıların önüne geçmemesi için inisiyatiflerini kullanarak yasal sınırlar içerisinde demokratik mücadelelerini sürdürüyorlar. 
 
Anıtkabir’de demokratik haklarını kullanarak plastik oyun alanlarını söktüren sivil inisiyatife destek verenlerin, Kültürpark konusunda meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadeleye de destek vereceklerine inanıyorum. İyi pazarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar