Kadıköy'de sanat ve mizah direnişle buluştu

DESTEKLEYİCİLERİ arasında gazetemiz Yurt’un da bulunduğu 1. Gazdanadam Festivali, önceki gün Kadıköy’de büyük bir coşku ile gerçekleşti. Yüz binlerin katıldığı festivalde, hep bir ağızdan “Mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Bulutsuzluk Özlemi ile birlikte birçok müzik grubu ve sanatçının yer aldığı festivalde, çocukların bulunduğu korolar da direniş şarkılarını seslendirdi. 5-6 yaşlarındaki çocukların da yer aldığı Çapul Koro Porte, “Boyun Eğmeyenler” şarkısını söyledi ve dans gösterisi yaptı.

Tarık Akan, Ataol Behramoğlu, Orhan Aydın, Suzan Aksoy, Ayşe Emel Mesci, Renan Bilek, Cahit Tamer, Gülsün Tuncer, Sadık Gürbüz ve çok sayıda sanatçı sahneye çıkarak halkı selamladı. Sadık Gürbüz, kısa bir şekilde “Venseremos” (Kazanacağız) şarkısını seslendirdi.

Sanatçılar Girişimi adına konuşan şair ve yazar Ataol Behramoğlu da coşkulu bir biçimde halka hitap etti. Behramoğlu, “Ne mutlu bize ki, biz gerçek Türkiye’yi temsil ediyoruz. Mısır’da çöktüğü gibi Türkiye’deki diktatörlük de çökmeye mahkumdur. AKM değil, AKP yıkılacaktır” dedi.

Modacı Barbaros Şansal’ın hazırladığı “Çapulcu Defilesi” de büyük ilgi gördü. Defileye çıkan mankenler, yüzlerinde gaz maskeleri, ellerinde “Hükümet istifa”, “Özgürlük”, “Kardeşlik”, “Polis terörüne son” yazılı dövizleri taşıdılar. Barbaros Şansal da, Başbakan Erdoğan’ın attan düşürken çekilen fotoğrafının bulunduğu ve “At sırtından attı, haydi Türkiye şimdi sıra bizde” yazılı dövizle büyük bir alkış aldı.


ALABORA’YA DESTEK

Bu arada sahnedeki sunucular, AKP’nin ve Başbakan Erdoğan’ın hedefi haline gelen sanatçı Memet Ali Alabora’ya da desteklerini ilettiler, alandan coşkulu bir alkış geldi. Hem bir sanatçı ve aynı zamanda Oyuncular Sendikası Genel Başkanı olan Memet Ali Alabora’nın haksız bir biçimde itham edilmesi, neredeyse can güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde tehditler alması kabul edilemez.

Memet Ali Alabora’ya yönelik linç kampanyasının sona erdirilmesiyle ilgili olarak bir bildiri imzaya açıldı. Oyuncuların çalışma koşullarını iyileştirilmesi ve sigortalı olması yönünde mücadele veren Alabora’ya emek örgütü temsilcilerinin, sendikacıların da destek vermesi gerekiyor…

Gazdanadam Festivali’nde sahneye çıkan Hava-İş grevcileri de büyük bir alkış aldı, meydanda “Hava-İş işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı.

Festivali izlemeye gelenler arasında CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de vardı. CHP’liler genel başkanlarıyla birlikte Edirne’deki Kırkpınar güreşleri etkinliğinde bulunurken Ali Özgündüz Kadıköy’ü tercih etmişti. Özgündüz, “Gezi ateşi seçimlere kadar sürmeli” diyordu.

Gerçekten Kadıköy’deki etkinlik sloganlarla de ifade edildiği gibi bu mücadelenin süreceğini gösteriyor. Son derece barışçı bir biçimde yapılan festivalde, sanat ve mizahın gücüyle birlikte etkinliğe katılanların direnişçi ruhu gözlerinden okunuyordu.

Festivalin bir ucu Haydarpaşa köprüsüne uzanırken diğer ucu da Altıyol’daki Boğa heykeline kadar gidiyordu. İnsanlar neşe içerisindeydi, sanki Kadıköy’de “Devrim” olmuş, onu kutluyorlardı…

Kuşkusuz savaşın ve sömürünün son bulduğu bir “devrime” daha epey zaman var, bizim nesil bunu görmeyebilir, ancak AKP iktidarının son bulduğu günleri görebilmenin umudunu da taşıyoruz. Büyük şair Nazım Hikmet’in dediği gibi “Güzel günler göreceğiz çocuklar…”

Önceki ve Sonraki Yazılar