Kılıçdaroğlu ve ön seçim!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yakın çevresine, kendisinin de Ankara veya İstanbul’dan ön seçime girmek istediğini vurguluyor. Ancak, buna karşı çıkanlar oluyor, Genel Başkanların ancak Kurultay’da partililerin oyuna başvuracağı anımsatılıyor.

Kılıçdaroğlu’nun kafasında ön seçim olduğu biliniyor. Ancak, CHP Parti Meclisi üyelerinin büyük bölümü ile danışmanlarının ön seçim istemedikleri de ısrarla vurgulanıyor.

CHP yöneticilerine bu köşeden anımsatmıştım. 1973 ve 1977 seçimlerinde CHP tüm adaylarını önseçim yolu ile belirlemiş, zamanın Genel Başkanı Bülent Ecevit, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde çok az sayıda kontenjan kullanmıştı. Ön seçimden önce de hangi sıralara kontenjan kullanacağını ilan etmişti CHP Parti Meclisi…

Bunun neticesinde de hem 1973, hem 1977 seçimlerinde tüm örgüte canlılık gelmiş, bu da başarıyı getirmişti. CHP’yi birinci parti yapmıştı.

Son MYK toplantısında bazı Genel Başkan Yardımcıları, ön seçim ve merkez yoklaması yapılacak illerin 10 Şubat’tan önce belirlenmesini öneriyor. Ve bunu istifa edecek bürokratlar için istediklerini söylüyorlar. Kılıçdaroğlu bu öneriye karşı çıkıyor ve “Önseçimi göze alan bürokrat istifa etsin” diyor.

Uzun süredir, önseçim yapacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere Adana, Mersin, Hatay, Aydın, Eskişehir gibi illerde tüm üyelerin katılımı ile ve hakim gözetiminde ön seçim yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, üye sayısının  az olduğu merkezlerde eğilim, kritik illerde de merkez yoklaması yönteminin uygulanması Kılıçdaroğlu’nun gönlünde yatıyor…

Bu ne kadar gerçekleşir?

CHP’de uygulanacak yöntem konusunda görüş farklılıkları var.

Birinci görüş, CHP Genel Başkanı’nın yasal yüzde 5 kontenjanın tamamını kullanacağını, ancak, tüzüğe konulan ve YSK’dan olumlu yanıt alınan yüzde 15 kontenjanın çok az bölümüne atama yapacağı yolunda.

İkici görüş ise, yakın çalışma arkadaşlarının baskısı ile eğilim yoklaması ve fermuar sistemi uygulaması yapılması… Bu yöntemde ısrar edenlerin ön seçimde kazanma şansları olmadığı ısrarla vurgulanıyor.

Şimdi ilk MYK’da hangi illerde ön seçim,  eğilim veya merkez yoklaması yapılacağının belirlenmesi bekleniyor.

CHP’nin bu seçimlerden birinci parti çıkması isteniyorsa, izlenecek yöntem hakim gözetiminde ön seçim olmalıdır.

Bunun aksini söyleyen, ya CHP’li değildir ya da, kendileri için koltuk istiyor diye yorumlanmalıdır…

Ön seçime girmek isteyen bir Genel Başkan bu tuzağa düşmeyecek ve partisini seçimden zaferle çıkaracaktır inancındayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar