Vay haline Türkiye'nin!

Bir tarihler; Türkiye için “sırtı pek karnı tok” bir ülke denirdi. Gerçekten de öyleydi. Tarım üretimi, hayvancılık bakımından kendisine yeten, hatta bu alanda ihracı malı olabilecek konumdaki bir ülkeydi Türkiye… Yer altı ve yer üstü su kaynakları bakımından Avrupa’nın ilk beşinde bir ülkeydik…
Bugüne baktığımızda ise tüm bu zenginliklerin yerinde yeller esiyor. Hemen her türlü tarım ürününe ihtiyaç duyar hale geldik. Şeker fabrikalarını kapatıp, şeker ithal ediyoruz. Konya ovasını öldürdük. Buğday bitti. Çukurovada pamuk tükendi. Büyük ve küçük baş hayvan sayısı nüfusa oranla dibe vurdu. DİE’nin rakamlarına bakın; 30 yıl öncesinin gerisine düşmüşüz… Büyükbaş hayvan diyarı Doğu Anadolu’nun yerinde yeller esiyor… Erzurum’da hayvan kalmamış.
HHH
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün açıkladı; Türkiye; OECD’nin, “İyi yaşam endeksi”nde 36 ülke arasında en geride yer alıyor. Sosyal gelişmişlik ise 132 ülke arasında 64’üncü. Kolombiya, Peru ve Meksika bile bizim üzerimizde.
Ekonomik özgürlükler araştırmasında 178 ülke arasında 64’üncüyüz.Macaristan, Romanya ve Bulgaristan, Türkiye’den daha ileri. Görünürdeki enflasyon yüzde 9 civarında. Gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek enflasyonu biz yaşıyoruz. Ne yazık ki yanlış politikalar sonucu Türkiye, işsizliğe bir türlü çare bulamadı. Resmi rakamlara göre çalışabilir nüfusun yüzde 10.5’i işsiz. Bu oranın içerisinde en büyük hisse yüzde 20 ile gençlerimiz. Üniversite mezunlarının yüzde 30’dan fazlası iş bulamıyor, avare geziyor.
Özgürlükler konusunda ise Allah hak getire… Basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154’üncüyüz. İnternet ve sosyal medya alanında da 65 ülke içerisinde 45’inci sıraya oturmuşuz. Gerçekten de dünya alay ediyor bizimle…
Hukuk, adalet, yargı… AKP iktidarı bu kavramları öylesine yerden yere vurup öylesine keyfileştirdi ki; tüm ahlaksızlıkları, siyasi sonuçlarla temizlemeye kalkıştı. Ve ne yazık ki Türk halkını da bir ölçüde buna alıştırdı.
HHH
İzlediği dış politika ile Türkiye ne yazık ki güvenilir, itibarı yüksek bir ülke konumundan çıkmıştır. AKP iktidarları, Avrupa Birliği’ni bir araç olarak kullanıp atmıştır. Amerika ile yapılan sözde “Stratejik Ortaklık” ve Büyük Ortadoğu Projesi fiyasko ile sonuçlanmış, Türkiye tüm komşularıyla kavgalı hale gelmiştir. Bu hükümet, Arap dünyası ile bile ipleri koparmış, Türkiye’yi bütünüyle yalnızlığa itmiştir.
Hal böyleyken; iktidarın “çok başarılı işler yaptığını” anlatmasına şaşıyorum. Bu tabloyu kimse savunamaz. Aslında utanması ve yüzü kızarması gerekir. Ama değil. Pişkin pişkin gülüyorlar, ağlanacak halimize. Dahası yukarıda da belirttiğim gibi halk da bunlara alıştı. Bir akıl tutulmasıdır gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin. 2015’te de AKP iktidarı kalırsa vay haline Türkiye’nin…

Önceki ve Sonraki Yazılar