Korku tünelleri

İstanbul saraylarının hemen hepsi tüneller ve geçitlerle doludur. Topkapı’dan girip Sarayburnu, Gülhane, Beyazıt ya da   Cankurtaran'dan çıkmak mümkündür.
Dolmabahçe Sarayı’ndan İnönü stadı, bugünkü Maçka parkı ve çeşitli bahçelere açılan tünellerden bahsedilir. 
İsyanları ile ünlü Osmanlı İmparatorluğu’nda10’un üzerinde padişah tahtan indirilmiştir. Sultanların kendilerini tedirgin hissetmesi,  gerektiğinde ”kaçış”  yolları yaptırması kadar doğal bir durum yoktur.
Sadece Osmanlı mı? Roma ve Bizans kaleleri de dehlizlerden geçilmez.
Kanlı isyanların korku tünelleridir bunlar...

Osmanlı saraylarının, Roma, Bizans kalelerinin zeminleri tünellerle doluyken genç Cumhuriyet’in Başkenti Ankara’da inşa edilen yapılarda tünellere rastlanmaz.
Savaşlar yöneten birinci Meclis’in altında tünel yoktur.  Eski bir bağ evi  olan Cumhurbaşkanlığı konutunda dehlizler bulunmaz. Sonradan inşa edilen Pembe Köşk’ün altı da gizli geçitlerden yoksundur.
Bir gizli  geçit olsa 1960 ihtilalinde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, kendisini tutuklamaya gelen albaya teslim olmak yerine  kaçmayı denemez miydi? O albaya silah da çektiği de biliniyordu.
Kim bilir belki de denerdi ama bir  kaçış tüneli yoktu Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde...                                 

Bir tünel tartışması da günümüzde yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'de Başbakanlık merkez binası olarak yaptırdığı sonradan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüştürülen yapının altına tünel inşa edildiği iddia ediliyor.
İddianın sahibi CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin.
Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Etimesgut Havaalanı arasına tünel yapıldığı iddiasına bir başka sav daha ekliyor Tekin, "Erdoğan'ın İstanbul Kısıklı'daki evi ile Çamlıca'da inşa edilen camii arasına da tünel inşa edildi" diyor.

Gürsel Tekin, telefonda söz konusu iddiaları sıralayıp, "Hangi gerekçe ile yapılıyor bu tüneller? Neden buna ihtiyaç duyuyorlar? Bunu anlamak mümkün değil. Ne amaçla kullanılacak onu da bilmiyoruz" sözleri ile iktidarı açıklamaya davet ediyor.
"Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Etimesgut Havaalanı arasında bir tünel neden inşa edilir? Nedir bu tünel projesinin amacı?" sorularını yönelten Tekin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu ciddi  iddiaları yanıtsız bırakmasını da "anlamlı" buluyor.
"Bugüne kadar defalarca sorduk ve hala bir yanıt almış değiliz.Sayın Davutoğlu ya da  kabinesinde bu konuda yetkili Ulaştırma Bakanı’ndan somut bir cevap alabilmiş değiliz. 'Evet' ya da 'hayır'  diyecekler... Bunu bekliyoruz.  Neden susuyorlar?Biz CHP olarak bu iddiaların sonuna kadar takipçisi olacağız. Tünellerin peşini bırakmayacağız..."
İddialar gerçekse neden tünele ihtiyaç duyuyor olabilirler?
Tekin iddialar karşısında "şaşkınlık" içinde olduğunu anlatıp şöyle diyor:
"Tünel yaptırmanın nedenini gerçekten kavrayabilmiş değilim.  İktidar bunun nedenini kendisi açıklamalıdır. Çamlıca ile Erdoğan’ın Kısıklı’daki evi arasında inşa edilecek olan tünel  projesi ne baktım.  Gerçekten söylenti mi acaba diye. Ama olmadığı görülüyor. Bir plan değişikliği ile projenin gerçek olduğu ortaya çıktı. Beştepe  Sarayı ile Etimesgut Havaalanı arasındaki tünel ise somutlaşmış değil. Cevap bekliyoruz. "

Erdoğan "Koşturan, terleyen Cumhurbaşkanı" olacağını söylemişti. Havaalanına daha hızlı ulaşmak için bu tüneli yaptırıyor olabilir mi?
Tekin soruma soruyla karşılık veriyor, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir trafik sorunu mu var?" diyor ve ekliyor:
"Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir trafik sorunu, sıkışmadan kaynaklı mağduriyeti yok. Nereye gitse trafik sıfırlanıyor.  Bir trafik sorunu ile  karşılaşmıyor ki  tünele ihtiyaç duysun.Öyle olsa tamam deriz ama  böyle bir şey yok... Mesele trafik meselesi değil."
"Bir tahmininiz  var mı?" diye soruyorum. Tekin "Gerekçe olarak kafamda birkaç şey var ama şu anda  somutlaşmadığı için söylemek istemiyorum.  Ama bugün ülke bütçesine baktığınızda  emeklisinden  köylüsüne, memurundan işçisine verilene baktığınızda bu tür aşırı harcamaları maruz görmemiz mümkün değil. Bunca ihtiyaç sahibi varken paraların buralara harcanması doğru değil"

Biraz ısrar edince  Tekin, "Aşırı harcama  kısmı bir kenara ben bu tünel inşasını bir tedirginlik olarak görüyorum.  Bunun başka bir izahı yok" diyor...
"Peki ama bu neyin tedirginliği?"
Tekin'in suskunluğu anlayana çok şey anlatıyor...
İddialar doğru ise saraydan havaalanına Kısıklı'dan Çamlıca tepesine tüneller inşa edilmişse sahi gerekçesi ne olabilir?

Önceki ve Sonraki Yazılar