Alevilere sürgün...

Alevilere sürgün...

Alevilerin Belemedik yaylasında, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve TCDD tarafından baskıya uğradığı ve göçe zorlandığı iddiası Meclis gündemine taşındı.

Geçtiğimiz günlerde kendisine iletilen bilgi ve fotoğraflara göre Pozantı’nın doğal güzellikleriyle ünlü Belemedik yaylasında yerleşik olarak yaşayan vatandaşlardan özellikle Alevi kökenli olanların son zamanlarda Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve TCDD tarafından baskıya uğradığı iddialarını TBMM gündemine taşıyan CHP’li Özdiş Orman ve Su İşleri Bakanı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı soru önergesi verdi.

TREN YOLU GEÇİDİ BİR TEK ALEVİLERE Mİ RESMİ DEĞİL?

Belemedik Yaylası içerisinden geçen tren hattının üzerinden araç geçişlerinde kullanılan birkaç geçit bulunuyor. Kendisine iletilen bilgiye göre yerleşik olarak yaşayanlardan Alevi vatandaşların evlerine geçiş için kullandıkları geçidin son günlerde TCDD tarafından kapatılmak istendiğini, resmi geçit olmamasının gerekçe gösterildiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş ‘yaylacıların yaşadığı yerde bulunan geçitlere bir şey yapan yok, Alevilerin evlerinin olduğu bölgedeki geçit resmi değilmiş! Çifte standart uygulanıyor.” Diyerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-Vatandaşlar evlerinin bulunduğu bölgeye geçiş için kullandıkları tren hattı geçişinin resmi bir geçit olmadığı ileri sürülerek TCDD tarafından kapatılmak istediğini ifade etmektedir. Bu konu hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

2-Söz konusu geçit resmi olmadığı gerekçesiyle kapatılırsa vatandaşların evlerine nasıl gitmesini düşünüyorsunuz?

3-Söz konusu geçidi kullanan evlerde yaşayan vatandaşların alevi olduğu, geçidin bu nedenle kapatıldığı gelen iddialar arasındadır. Bu iddiaların doğruluk payı nedir?

4-Belemedik mahallesinde bulunan ve yaylacıların evinin yoğun olarak bulunduğu başka bir geçidin de resmi olmadığı ancak her türlü bakım ve temizliğinin yapıldığı ifade edilmektedir. Geçitler arasında yaylacı ve alevi gibi bir ayrım mı uygulanmaktadır?

%100 HEYELAN BÖLGESİNE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN OTEL!

Aynı vatandaşlara Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen personel tarafından hiçbir resmi evrak göstermeden “Burası milli park oldu, evleri boşaltın” denildiğini belirten CHP’li Özdiş “İnsanlar atadan, dededen beri o bölgede yaşıyor, hazine arazisinde olup yıllardır ecri misil ödeyenlere bile evleri, araziyi boşaltın denilmiş. Yaylacılara bir şey diyen, karışan yok. Tamamen keyfi ve umursamaz bir tavırla Aleviler bölgeden sürülmek isteniyor” diyerek yüzde yüz heyelan bölgesi olduğu raporla belirtilen bir araziye Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tesis yapıldığını hatırlattı “ Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedi.

CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş’in Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

1-Bölgede yerleşik olarak uzun yıllardır yaşayan vatandaşlardan özellikle alevi kökenli vatandaşların evlerine Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gelindiği, “burası milli park oldu burayı boşaltacaksınız” denildiği iddia edilmektedir. Hiçbir resmi evrak veya yazı göstermeden yapıldığı iddia edilen bu işlem hakkında Bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır?

2-Bölgede boşaltılması istenen bazı evlerin hazine arazisinde olduğu ve yıllardır ecri mislinin ödendiği ifade edilmektedir. Ecri misli ödenen bir arazide yaşayan bir kişi keyfi ve resmi olmayan bir işlemle yerinden çıkartılabilir mi?

3-Bölgedeki arazilerin milli park gerekçesiyle boşaltılarak bazı kişilere peşkeş çekileceği iddia edilmektedir. Bu iddialar araştırılmış mıdır?

4-Boşaltılması istenen bölgede yaylacı evlerinin de bulunduğu ancak o kişilere herhangi bir boşaltın emri gitmediği de gelen iddialar arasındadır. Bu iddialar araştırılmış mıdır? Bölgede sadece alevi vatandaşların evi mi boşaltılacaktır?

5-Bölgede yüzde yüz heyelan bölgesi olduğu, herhangi bir yapının yapılmasının yasak olduğu bir araziye Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından otel, tesis yapıldığı söylenmektedir. Bölgeye yapılan tesis kim tarafından yapılmaktadır? Arazinin yüzde yüz heyelan bölgesi olduğu doğru mudur?