58. Venedik Bienali sanatçı listesi belli oldu

58. Venedik Bienali sanatçı listesi belli oldu

Sanat dünyasının en eski ve köklü etkinliklerinden 58. Venedik Bienali'ne katılacak sanatçıların listesi belli oldu. Listede yer alan dünyanın farklı ülkelerinden sanatçılar gelecek Bienal'de sanatseverlerle buluşacak.

Sözcü'den Melis Bayraktaroğlu'nun haberine göre Venedik Bienali, 58. kez düzenleniyor ve yüzlerce sanatçının etkileyici eserlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bienal kapsamında düzenlenecek sergide yer alacak sanatçılar belli oldu.

Geçtiğimiz aylarda bienalin görsel sanatlar direktörü olarak Ralph Rugoff seçilmişti.

Serginin küratörlüğünü yapacak olan Rugoff, aralarında önemli isimlerin yer aldığı çok çeşitli bir skaladan sanatçıların işlerini bir araya getirmeye hazırlanıyor.

Venedik Bienali internet sitesinde açıklanan listeye göre, Avustralya, Kanada, İsviçre ve Yeni Zelanda  gibi farklı ülkelerden, Bienal’e katılacak isimler kendi ülkelerini temsil edecek isimleri çoktan belirledi bile.

Listede; Angelica Mesiti,  Charlotte Laubard , Dane Mitchell, Isuma gibi sanatçılar yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akını bekleniyor

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine kapılarını açan Venedik Bienali, İtalya’nın Venedik kentinde iki yılda bir düzenleniyor.

Geçtiğimiz yıl 26 Kasım’da kapanan 57. Venedik Bienal’ini 615 Bin kişi ziyaret etmişti.

Önümüzdeki yıl 11  Mayıs – 24 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak 58. Venedik Bienali ‘ni ise daha fazla kişinin ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

Ralph Rugoff  Kimdir?

Rugoff, 2006'dan bu yana Londra'daki Hayward Gallery'nin küratörlüğünü yapıyor. Öncesinde ise 6 yıl boyunca San Francisco'daki CCA Wattis Institute'ün direktörlüğünü yapmıştı. Hayward'da bulunduğu süreçte kürate ettiği The Painting of Modern Life (2007) ve Psycho Buildings (2008) sergileri dikkat çekmişti.

2015 yılında 13. Lyon Bienali'nin sanat direktörlüğünü yapan Ralph Rugoff, 1985 ila 2002 yılları arasında Artforum, Parkett, The Los Angeles Times, The Financial Times ve The Los Angeles Weekly gibi sanat yayınlarında eleştiri yazılar yazmıştı.
San Francisco’daki California College of the Arts mezunu olan Ralph Rugoff, 1990 yılından bu yana da bağımsız küratörlük yapıyor. Rugoff ayrıca 6 yılını CCA Wattis Institute’nün başında geçiren bir isim.

Bienal’in kısa tarihçesi

En eski bienal Venedik Bienali’dir.

Venedik Film Festivali’ni ve Venedik Mimarlık Bienali’ni de bünyesinde barındıran sanat etkinliğinin ilki 1895 yılında yapıldı. 1907’den sonra birçok ülkenin kendi ulusal pavyonlarını kurmaya başladıkları bienalde, savaş sonrası yenilikçi akımlar kendisini göstermeye başladı.

II. Dünya Savaşı sırasında altı yıl düzenlenmeyen Bienal, 1948’de yeniden yapılmaya başlandı. 1968 protestoları Biennal’de krize neden olmuş, Büyük Ödüller iptal edilmiş, monografik olanlar yerine daha çok tematik sergiler yeğlenmiştir.

1974’te yapılan Bienal ise Agusto Pinochet’nin diktatörlüğünü protesto etmek amacıyla Şili’ye adanmıştır.