800 yıllık heykel bulundu

800 yıllık heykel bulundu

Kamboçya’nın Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ünlü Angkor Arkeoloji Parkı’nda Kral Jayavarman döneminde inşa edilmiş olan hastane için kazı yapan arkeologlar, yaklaşık iki metre uzunluğunda sembolik bir ‘hastane gardiyanı’ heykeli buldu

Kamboçya’nın en çok turist çeken bölgesi olan Dünya Mirası Listesi’ndeki Angkor Arkeoloji Parkı, dokuzuncu yüzyıldan on beşinci yüzyıla kadar Khmer İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış çeşitli yerleşim yerlerinin kalıntılarını barındırıyor.

Gazete Karınca'nın haberine göre, bir milyondan fazla sakini, yüzlerce tapınağıyla bu bölge endüstri öncesi dönemin en kalabalık yerlerden biriydi. 

On yıllardır çeşitli kazılar yapılan park, üzerinde yürünülebilen, hala keşifleri süren bir arkeoloji harikası.  

Cumartesi günü Singapur Enstitüsü Güneydoğu Araştırmaları’ndan Kamboçyalı arkeolog ve uzmanlar, Kral Jayavarman’ın egemenliği sırasında inşa edilmiş bir Angkor çağı hastanesini araştırırken 40 santimetre derinlikte bir heykel buldu.


Kolları ve bacakları olmayan insan heykelinin bir ‘hastane gardiyanı’nı temsilen hastane girişine yapıldığı düşünülüyor.

Yerleşim yerinden sorumlu devlet yetkilisi Long Kosal ‘yaklaşık iki metre olan heykelin on ikinci ya da on üçüncü yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini’ söyledi.