AKP usulü restorasyon: Aslı ile ilgisi yok

AKP usulü restorasyon: Aslı ile ilgisi yok

Fatih Belediyesi Meclisi Kültür Varlıkları Komisyonu Üyesi Fazıl Uğur Soylu'dan Vani Dergâhı dilekçesi.

Fatih Belediyesi Meclisi Kültür Varlıkları Komisyonu Üyesi Fazıl Uğur Soylu, Fatih’te Seyit Ömer Mahallesi’nde yapılan iki değişiklikle ilgili olarak 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bir dilekçe gönderdi.

Birgün'ün haberine göre, dilekçesine, Hekimoğlu Ali Paşa Caddesi üzerinde bulunan ve 1914’te yanan Sücağ Çavuş Mescidi’nin eski fotoğrafını da ekleyen Soylu, 2012 yılında başlayan çalışmaların ardından bu yıl hizmete açılan mescidin, aslı ile hiçbir ilgisi olmadığını ifade etti.

Dilekçesinde çalışmaların ardından mescidin modern mimari özellikleri taşıdığının altını çizen Soylu, Bölge Müdürlüğü’ne şu soruları yöneltti: “Kültür varlıklarımızı korumakla yükümlü olan Kurulunuz bu yapıma hangi amaçla izin vermiştir? Fatih Belediye sitesinde ve inşaat sırasındaki tabelasında ihya ediliyor duyurusu yapılmasına rağmen aslı ile hiçbir alakası olmayan yapıya izin verenlerin hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?”

Tarihi Vani Dergâhı’nda ek bina mevcut mu?

Soylu, 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne Vani Dergâhı’na yapılan betonarme ek bina için de şu soruları yöneltti: “Vani Dergâhı’na 1061,66 metrekare betonarme ek bina yapılması ile ilgili kurul kararı mevcut mudur? Mevcut ise kurulunuz tarafından bir yıldan fazla süren temel kazıları neticesinde meydana çıkartılan tarihi kalıntılara zarar verilip verilmediği kontrol edilmekte midir? Tarihi Vani Dergâhı’nın böyle bir ek binası mevcut mudur? Denetimleri yapmakta mıdır?”

Koruma kurulları sessiz

Soylu, konuyu takip edeceğinin altını çizerek, “Yaptığım takipler sonucu, Fatih Belediyesi’nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün ve koruma kurullarının sessiz kaldığını gözlemledim. Tarihi mirasımızı korumak ve gelecek nesillere aslına uygun biçimde yaşatılarak ya da yenilenerek devretmek bizim asli görevimizdir” dedi.