'Bize engellerle değil biletlerle gelin'

'Bize engellerle değil biletlerle gelin'

Son üç yıldır, Dünya Tiyatro Günü için düzenledikleri yürüyüşleri yasaklanan Kadıköy Tiyatroları Platformu "Bize engellerle değil biletlerle gelin" dedi.

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun, son üç yıldır Kadıköy Belediyesi ile birlikte Dünya Tiyatro Günü için düzenlediği yürüyüşün yasaklandığı bilgisinin platform üyelerine valilikçe sözlü olarak iletmesinin ardından bugün Süreyya Operası önünde Kadıköy Tiyatroları Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı. Platform, açıklamada yetkilileri oyunları izlemeye davet ederek, "Bize engellerle değil biletlerle gelin" dedi. 

Aralarında Genco ErkolBarış Atay ve Orhan Aydın'ın da bulunduğu oyuncular, basın açıklaması yapmak üzere Kadıköy Süreyya Operası önünde toplandı.  27 Mart Dünya Tiyatro Günü için açılan pankartlar arasında ön sıralarda oyuncu Levent Kırca'nın fotoğrafı da taşındı. 

Kadıköy Tiyatroları Platformu'nun yaptığı açıklama şu şekilde:

"Kadıköy tiyatronun bir merkezi hali olmakta. Kentsel dönüşüm politikalarıyla sahnelerimizi rant alanı haline çevirenleri biliyoruz, sahnelerimizi birer birer kapattık bu ülkeyi daha da karanlığa itmek isteyenleri de biliyoruz. Kadıköy tiyatroları platformu bunun karşısında ışık olmayı sanatta üretmeyi seçen bir topluluk. Linç kampanyalarına karşı hep bir arada durduk ve her bir arada olacağız. Aslında sanatla birlikte hayata değer katanların günü bugün. Sizin bizim hepimizin ortak günü. Sahneden bir söz söyleniyorsa biliyor ki o hayata söylenen bir söz tüm insanlığa fısıldanan bir sözdür. Biz 27 Mart'ı hakkıyla yürüyüşüyle kurtlanmak istedik. Ancak 3 yıldır sürdürdüğümüz bu güzellik engellenmek istendi. Neden olarak da yerel seçimler gösterildi. Görüyoruz ki aslıdan burada bir güvenlik sorunu yok, burada bir zihniyet sorunu var. Bu soruna karşı bütün sanat emekçileri bunun farkında. Biz 27 Mart'ı tiyatronun özgürlüğü olarak kutlamak istiyoruz. Yetkilileri onlarca sahnede oyunlarımızı izlerken görmek istiyoruz. Bize engellerle değil biletlerle gelin lütfen."

Oyuncu Enis Fosforoğlu, basın açıklamasının ardından Kadıköy Tiyatroları Platformu'nun yayımladığı 27 Mart Dünya Tiyatro Günü bildirisini okudu.