CHP İlçe Teşkilatın’dan eşekli afişe tepki: Sorumlularını kınıyoruz!

CHP İlçe Teşkilatın’dan eşekli afişe tepki: Sorumlularını kınıyoruz!

Ankara'da 7'nci Uluslararası Festivali’nde, açılan bir stantta 'Dünyaca ünlü Balâ eşeği' resimli afişi üzerine Balâlılar'ın sosyal medya üzerinden festivale ev sahipliği yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Balâ Belediyesi’ne tepki göstermesi ardından ilçedeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları da tepkilerini dile getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği festivalde açılan bir stantta sergilenen eşeklerin bulunduğu alana 'Dünyaca ünlü Balâ eşeği' ve ''Dünyaca meşhur Balâ eşeği sütü' afişleri festivalde ortalığı karıştırdı.

BELEDİYE BAŞKANI KAPLAN: ESEF VERİCİ DURUM

Balâ Belediye Başkanı Arif Kaplan, festivale Balâ’nın bir mahallesinde yeni kurulan özel bir firmanın eşek sütü üretimiyle ilgili tanıtımını sergilendiği standına asılan 'Dünyaca Meşhur Balâ Eşeği' pankartına sosyal medya üzerinden tepkiler yağdığını duyar duymaz, zabıtalara verdiği talimatla bunları anında kaldırttığını söyledi. Başkan Kaplan, “Pankartın asılması ve yazılmasında sorumlu olanlar, standımıza gelerek Balâlılar adına şahsımdan özür diledi” dedi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Kaplan, eşekli pankartlarla ilgili sosyal medya aracılığıyla skandalın hızla yayılmasını sağlayan yada sağlayanlar hakkında Balâ Belediyesi avukatlarının suç duyurusu hazırlığına başladığını söyledi. Eşek sütü tanıtımı yapan firmanın Balâ Belediyesi’ne herhangi bir bilgi vermediğini belirten Kaplan, “Belediye olarak ilçemizle özdeşleşmiş ürünlerimizi sunarken gerekçe ve sebep ne olursa olsun Balâmızın bu şekilde anılması ya da yan yana konulmasını asla ve asla onaylamıyorum” diye konuştu.

"İLÇEMİZ TARİHİ VE EKONOMİYE KATKISIYLA ÖN PLANDA"   

Başkan Arif Kaplan, Balâ ile hiçbir ilgisinin bulunmadığı halde eşek ile özdeşleştirilmesine anlam veremediğini söyledi. Kaplan, ilçenin tarihi geçmişiyle, Türkiye’nin dört bir yanındaki işadamlarının ekonomiye katkı ve başarılarıyla, ilkleriyle gündeme gelmesi gerektiğine inandığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk milletvekilliği tercihi Balâ’dandır ve yanı sıra ilçemiz Beynam Köyü'nden Mehmet Rifat Börekçi Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı'dır. Yine her zaman tüm medya önünde ‘Balâlıyım’ demekten çekinmeyen ve hemşehrilerimizi gururla temsil eden 1997’de dünyanın en iyi mankeni seçilen Kenan İmirzalıoğlu, dünyanın en kaliteli ve en verimli alçı taşı maden ocaklarına sahip olan ilçemiz, Türkiye ekonomisine katkı sağlayan işadamlarımız, Türkiye’nin ilk 500 büyük ekonomik gücü içerisinde yer alan işadamlarımız ve en son birkaç gün önce YEKA ihalesini kazanan konsorsiyum ortaklarından Türkerler Holding, bu bizim gurur tablomuz.”

"AFİŞLERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTI" İDDİASI

Balâ’nın Yeniköy Mahallesinden festivale eşek sütünün tanıtımı ve satışı için katılan Remzi Hantaş, gelişmeler üzerine Balâlılar’dan özür dilediğini ve bunun Balâ Belediye Başkanı’na karşı bir linç girişimine dönüştüğünü söyledi. Hantaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Festivale katılmamızı sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven’in benimle irtibata geçmesiyle festival sürecimiz başladı. Özgür Bey, bize web sayfamız aracılığıyla ulaşmış ve bize ‘eşek sütünün’ tanıtımını yapabileceklerini ifade etti. Pankatları da, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kendileri yaptı. Bizim amacımız İlçemiz Yeniköy mahallesinde bulunan eşek sütü üretim çiftliğimizde bulunan 50 eşeğin sütünü tanıtımını yapmak, satışlarımızı artırmaktı. Maalesef olayın boyutu çok farklı mecralara geldi, üzgünüm hemşehrilerimden özür dilerim.”

MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANI ÜNAL: RAHATSIZLIK DUYDUK

Balâ Muhtarlar Derneği Başkanı Nazım Ünal’da bu olayın kasıtlı olmadığına inandığını belirterek, “Balâ’nın böyle bir pankart skandalı ile yan yana konularak anılmasından Balâlı muhtarlar olarak hemşerilerimiz adına ciddi manada rahatsızlık duyduk. Olayın asıl amacından saptırılarak siyasi bir ranta dönüştürmek isteyenler üzerinde bir hayli heyecan yarattı. Belediye başkanımıza karşı harekete geçmek isteyenler tarafından sosyal medya yıpratması olduğu kanaatindeyiz” dedi.

BALÂLILAR DERNEĞİ’NDEN TEPKİ

Balâlılar Derneği Başkanı Cumhur Acar, “Tüm Balâlılar gibi bizleri de derinden yaralayan bu hadisenin gerçekleştiği festivalin plan, program ve yönetimi ile ilgili derneğimizin hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” dedi. Acar, açıklamasında, “İlçemizin adının Ankara Festivali’nde hak etmediği bir biçimde kullanılmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi, bu yanlışın derhal düzeltilmesi ve ilçe itibarının iadesi için gereken açıklamanın bir an önce yapılması gerektiğini bildiririz” diye konuştu.

CHP İLÇE TEŞKİLATI KINADI

CHP Balâ ilçe Başkanı Cengiz Ünlü’de eşekli pankartla ilçelerinin tanıtımının yapılmasını kınadı. Ünlü, “Balâmızı böyle bir pankartla sosyal medyada üzerinden kötüleyenleri ve bunun sorumlularını kınıyoruz. Böyle bir pankartla Balâmızı kötülemek isteyenler, şunu bilmeleri gerekir ki, art niyetli kişiler emellerinde asla muvaffak olamayacaklardır” dedi.

MHP İLÇE BAŞKANI: DUYARSIZ KALAMAYIZ

MHP Balâ İlçe Başkanı Taner Işık, da tepkisini dile getirirken, “Bizzat eşeğin sahip olduğu itibara sahip olamayan, fitnelerine alet ettikleri eşek kadar yöresine faydası olmayan bu kişi ve ya kişilerin, ‘Dünyaca meşhur Balâ eşeği’ afişleri ile süfli arzularına hizmet ettikleri bizce malumdur” dedi. Işık, açıklamasında şunları söyledi:

“Köklü tarih ve stratejik ehemmiyete haiz, Ankara'ya en yakın ilçelerden biri olan Balâ ve Balâlıların, vatanlarına yapmış oldukları hizmet inkâr edilemez ve herkesçe bilinen bir gerçektir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal'e, milli mücadele seferinde ilk kucak açmış, bağrına basmış, hamiliğinde bulunmuş Balâ halkıdır. Bu sebeptendir ki, Mustafa Kemal Atatürk mebus seçimlerinde Balâ milletvekili olarak TBMM'ne seçilmeyi ahde vefa olarak uygun görmüştür. Tarımı ve hayvancılığı ile ünlü olması, mert ve cefakâr insanı ile vatansever olması, kültür çeşitliliği ile bilinmesinin yanında anıldığı gibi ‘dünyaca meşhur eşeğe’ sahip değil ve tanıtım için bu yola başvuracak kadar aciz, bayağı değildir Balâ. Elim hadisenin müsebbiplerini esefle kınıyor, Ankara Büyükşehir Belediyesi tanıtımdan sorumlu kişilerin bu bağlamda sorgulanması ve gerekli yaptırımın ifasını bekliyoruz. Zira Balâ halkı sivil sorumluları ayıplamak, toplumdan tecrit etmek suretiyle cezalandıracaklardır.”