Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri başlıyor

Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri başlıyor

Yazar Dursun Akçam için geleneksel hale getirilen Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’nin 13.’sü 30 Haziran 2 Temmuz tarihleri arasında Ardahan’da gerçekleştirilecek. Üç gün boyunca halka açık ve ücretsiz düzenlenecek olan etkinlikler, bu yıl da kültür ve sanatı Ardahanlılarla buluşturacak.

Yerelgaste'nin haberine göre; Ardahan Dursun Akçam Kültür Evi’nde 30 Haziran Cuma günü saat 17.00’de “Sözlü Kültürün Yaşamımızdaki Yeri” başlıklı sempozyumla açılışı yapılacak olan etkinlik kapsamında tiyatro, belgesel sinema gösterimi, açık oturumlar, kır şenliği ve fidan dikimleri yapılacak.

Etkinliğin ilk gününde yönetmen Reis Çelik “Sözlü Kültürün Sinemamızdaki Yeri” başlıklı bir sunum yapacak. Çelik’in ardından ise Nuray Demirel Söğüt “Ardahan’da Sözlü Kültür ve Kuşaklar Arası İlişkiler” başlıklı bir konuşma yapacak. Birinci günün kapanış etkinliği ise Prof. Dr. Oğuz Makal’ın yönetmenliğini yaptığı “İstanbul’da Bir Gizli Bahçe: Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi”  adlı belgesel sinema gösterimi olacak. Gösterim öncesinde yönetmen Prof. Dr. Oğuz Makal da bir sunum gerçekleştirecek.

Etkinliğin ikinci günü, saat 11.00’de yapılacak olan “Sözlü Kültürün Edebiyatımızdaki Yeri” başlıklı panelle açılacak. Panelin konuşmacıları Mahmut Temizyürek, Mazlum Vesek ve Alper Akçam. Etkinlik, panelin ardından saat 15.00’te Dursun Akçam Ormanı’nda yapılacak olan Kır Şenliği ile devam edecek. Katılımcılar burada fidan dikimi de gerçekleştirecek. İkinci gün, Alper Akçam’ın yazdığı “Hey Atlılar” adlı tiyatro ile kapanış yapacak. Alper Akçam’ın Çıldır’da anlatılan bir yöresel fıkradan esinlenerek yazdığı oyun, Bir Nefes Tiyatro Topluluğu tarafından sahneye konulacak.

Kültür Sanat Günleri’nin üçüncü günü iki ayaklı yapılacak açık oturumlarla başlayacak. “Ardahan’ı Okuyanlar Ardahan’ın Yazanlar” başlığıyla sabah saat 10.30’da gerçekleşecek ilk oturumda Kenan Karabağ, Kaan Gündoğdu ve Erdal Çakıcıoğlu konuşmacı olacak. Saat 12.00’de başlayacak “Sözlü Kültürün Eğitimimizdeki Yeri” başlıklı ikinci açık oturumun konuşmacıları ise Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu, Dr. Canan Kaftancıoğlu ve Bünyamin Tetik. Açık oturumların ardından saat 15.00’te Çıldır Gezisi düzenlenecek.  13. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri, bu gezi sonrası Dursun Akçam Kültür Evi’nde gerçekleşecek olan Şiir ve Söz Akşamı ile sona erecek. Bu son etkinlikte Barış Kocaoğlu, Zehra Cankan ve Ardahan Üniversitesi öğrencileri sahne alacak.

“BU ÇAĞRIYI DUYUN”

Bu arada etkinliği 13 yıldır geleneksel olarak düzenleyen Dursun Akçam Kültür Sanat Vakfı, yazılı bir açıklama ile katılım çağrısı yaptı. “Dostluğa, dayanışmaya, paylaşmaya çağırıyoruz” denilen duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“30 Haziran 2017 Cuma günü 13. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri başlıyor.

13 yıldır kültür ve sanatla birlikte yaşayacağız diyoruz; 13 yıldır ufkumuzu, ömrümüzü kültürle sanatla açacağız diyoruz.

Dostluğa, dayanışmaya, paylaşmaya çağırıyoruz.

Herkese söz hakkı, herkese kendisi olarak yaşama olanağı diyoruz… Kendi dilimiz, kendi sesimiz, kendi kültürümüzle herkese kucak açalım diyoruz…

Tiyatro. sinema, açık oturumlar, kır şenliği, fidan dikimi…

Ardahan, yalnız dünyanın en uzun diline ve tüm nektarları toplayabilme olanağına sahip Kafkas Arısı’yla, dünyanın en zengin kır çiçeği örtüsüyle, dünyanın en güzel ve en değerli Pinus Silvestris ormanlarıyla, balıyla, kaşarıyla değil, çok sesli, çok renkli, barışçı ve hoşgörülü kültürüyle de ilgi odağı olacak; dostluğun, kardeşliğin, sanatla paylaşmanın ışığını hep yakacak.

Anadolu’nun çatısındaki bu çağrıya uyun dostlar, kara kotanın derince yardığı kara topraklarda hotaklık yapanlar, tırpan çekenler, düğünlerde papağa at binenler, şimdi ülkenin ve dünyanın dört bir yanına dağılıp hayatı üretmeyi sürdürenler, emeklerini hayata katanlar, bu çağrıyı duyun…

30 Haziran’da Ardahan’da buluşalım, dostça, kardeşçe kucaklaşalım…

DURSUN AKÇAM KÜLTÜR VE SANAT VAKFI YÖNETİM KURULU…