Game of Thrones'a ilham veren tarihi olaylar

Game of Thrones'a ilham veren tarihi olaylar

George R.R. Martin'in kitaplarından uyarlanan Game of Thrones dizisi, tüm dünyada milyonlarca izleyiciye ulaşıyor.

Milyonlar tarafından izlenen Game of Thrones dizisinin 8. sezonu yayına girdi. Kurgusu ve senaryosu itibariyle oldukça beğenilen ve konuşulan dizinin senaryosu, George R.R. Martin'in kitaplarından uyarlanmıştı. Bu ayın 14'ünde ilk bölümü akışa giren dizin yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde 17 milyonu aşan izleyiciye ulaşarak gösterildiği kanalda rekora imza attı.  

Kurgusuyla bilinen dizinin hikayeleri gerçekte kimi tarihi kesitlerden alınıyor. Dizinin esin kaynağı olan kitabın yazarı Martin, hangi tarihi olaylardan etkilendiğini ise sık sık dile getiriyordu.

Geçtiğimiz yıl İngiliz Guardian gazetesinde yaptığı açıklamada, tarihi her zaman sevdiğini söyleyen Martin, aynı zamanda dizinin yapımcılığı görevinde.

İşte Game of Thrones'a ilham olan bazı tarihi kesitler: 

GÜLLER SAVAŞI

İngiltere tahtı için 15. yüzyılda meydana gelen iç savaşlar serisi... Lancaster Hanedanlığı ile York Hanedanlığı arasında yaşanmıştır. Bu hanedanlıklar, İngiltere'yi 300 yıldan daha uzun bir süre yönetmiş olan Plantagenet Hanedanlığı'nın iki rakip koluydu. Dizide yer alan Lannister ve Stark aileleri arasındaki savaş için buradan esinlenilmiştir. 

'KIZIL DÜĞÜN' YA DA 'SİYAH AKŞAM'?

Üçüncü sezonda beklenmedik bir biçimde dizide yer alan ana karakterlerin üçü birden tek bölümde ölmüştü.
Robb Stark, annesi Catelyn ve hamile gelini Talisa, bir şölen sırasında öldürülmüşlerdi. Martin, 'Kızıl Düğün' olarak bilinen bu sahne için bir kez daha gerçek olaylardan ilham aldı.

1440'lı yıllarda İskoçya'da yaşanan olaylara bu isim verilirdi. 10 yaşındaki Kral James II'den bir parti davetini kabul eden, Kont Douglas ve erkek kardeşinin, ülkedeki en güçlü ailelerden birinin iki üyesinin, yemeğin ardından kafaları kesilmişti. Martin, EW dergisine yaptığı açıklamalarda, "Tarihi kayıtlar masaya siyah yaban domuzu kafasının konduğunu gösteriyor. Ölüm sembolü. Kont ve kardeşi bir kuleye götürüldü, ardından James'in yalvarmalarına rağmen kafaları kesildi" dedi.

DÖVÜŞLE YARGILANMA

Dizinin ilk sezonunda, Amerikalı karakter Tyrion Lannister, aristokrat Lord Jon Arryn'ı öldürmekle suçlanıyor ancak dövüşle yargılanmak isteyerek ceza almaktan kurtuluyor.
Lannister'ın koruması Bronn ise dövüşerek efendisinin özgürlüğünü kazanıyor.

Bu yöntem Ortaçağ Avrupası'nda anlaşmazlıkları çözmek için kullanılırdı ve yasaldı.

GERÇEK DUVAR

Dizide yer alan buzdan örülü 'Duvar', Westeros'un Yedi Krallığı'nın kuzey sınırındaki 500 kilometrelik sınır boyunca uzanıyor. 200 metre yüksekliğindeki duvar, krallıkları işgalden korumak amacıyla inşa edilmiş.
Duvarı Jon Snow'un da üye olduğu Gece Bekçileri'nin yeminli kardeşleri koruyor. Bu duvarın tarihteki esin kaynağı ise 'Hadrian duvarı'

Hadrian duvarı, Roma İmparatorluğu döneminde yönetim hegamonyasında bulunan İngiltere'yi, kuzeydeki Britonlardan korumak için ikinci yüzyılda inşa edilmişti. 

ALTIN TAÇ

Dizinin yayınlanan ilk sezonunun sonunda, Westeros'un kralı olacak kişi, Viserys Targaryen, savaş beyi Khal Drogo'dan kız kardeşi Daenerys ile evlenirse kendisine söz verdilen orduyu talep etme hakkına sahip olacaktı. Bu hakkını kullanıyor ve bunu yaparken, hamile kız kardeşinin göbeğine doğru kılıç tutuyor. Drogo, Viserys'e "insanların gördüğünde titreyeceği bir altın taç" sözü veriyor. Sonradan bunun bir tuzak olduğu anlaşılıyor.