Girit'te 3 bin yıllık el değmemiş mezar bulundu

Girit'te 3 bin yıllık el değmemiş mezar bulundu

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Laşit Tarihi Eserler İdaresi’nde görevli arkeologların Girit’in güneyindeki Yerapetra yerleşiminin yakınlarında yağmalanmamış bir mezar bulduklarını bildirdi.

Habere göre antik mezar, Kentri köyünün yakınlarındaki bir zeytinlikte bulundu. Bölge halkından bir kişi, tesadüfen 1.20 metre çapında ve 2.5 metreden fazla derinliği olan bir çukura rastlayınca yetkililere haber verdi.
Bunun üzerine başlatılan kazı çalışmalarında arkeologlar, kireçtaşının içinde taştan yapılmış dik girişli bir mezara rastladı.

HİÇ AÇILMADIĞINDAN İSKELET İYİ KORUNMUŞ

Daha önce hiç açılmayan mezarın 3 kısma bölünmüş olduğu tespit edildi. Güney kısımda bulunan kapaklı lahitin içinde yetişkin bir insanın iyi korunmuş iskeletine rastlandı.

Lahitin önündeyse 14 amfora, amfora şekilli bir baca ve büyük bir kadeh bulundu.
​MEZARIN KUZEYİNDE BİR LAHİT DAHA
Mezarın kuzey kısmındaysa arkeologlar, yine içinde yetişkin bir kişiye ait iskeletin bulunduğu bir lahite ve 6 adet küçük amforaya daha ulaştı.

Bakanlığın açıklamasında, bulunan tüm eserlerin ustaca yapılmış ve çok iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.

Seramiklerle ilgili ilk değerlendirmelerden, mezarın geç Minos dönemine ait olabileceği, yani MÖ 1400-1200 yılları arasında yapılmış olabileceği sonucuna varıldı.