Hüseyin Avni Dede sürgünde: 55 yılını altında geçirdiği çınara yaklaştırılmıyor!

Hüseyin Avni Dede sürgünde: 55 yılını altında geçirdiği çınara yaklaştırılmıyor!

Hüseyin Avni Dede 55 yıldır sergi açtığı Çınaraltı’ndan sürgün edildi.

Şair Hüseyin Avni Dede, Sahaflar Çarşısı’nın önündeki çınarın simgesi. İstanbul’un tarihi yüzlerinden biri. 55 yıldır bu çınarın altında sergi açıyor.

Dede çocukluğunu da gençliğini de kısaca tüm ömrünü burada geçirmiş. Onu tanıyanların sayesinde bugün hala geçimini sağlıyor fakat dede bir süredir çocukluğundan beri gelip gittiği bu yerden sürgün.

Medyascope'a konuşan ve 25 Haziran 2018’den beri Çınaraltı’nda sergi açmasına izin verilmediğini söyleyen Dede, birkaç kişinin zabıtalarla yaşadığı sorundan kendisinin de etkilenmesinden şikayetçi. En yakın zamanda tekrar Çınaraltı’na dönmek istiyor...

Hüseyin Avni Dede kimdir?

(Doğum: 1954, İstanbul), Türk şair. otuz beş yılı aşkın bir süredir Sahaflar Çarşısı giriş kısmında bulunan büyük çınar ağacının altını mesken tutarak şiir kitaplarını, kasetler, pullar, fotoğraflar, eski para ve küçük antikalar satmasıyla tanınır. Uzun, sararmış şaç ve sakallarıyla Beyazıt'ın simgelerinden biridir.

Hüseyin Avni Dede şair Durmuş Dede'nin oğludur. Beyazıt İlkokulu sonrasında Şehremini Lisesi'nden mezun oldu. İlk şiirini 14 yaşındayken yazdı. 70'li yıllardan beri Kadıköy Gözcübaba’da yaşamaktadır. Kadıköy ve İstiklal Caddesi'nde zaman zaman gözükmüş fakat daha çok Beyazıt civarında tanınmıştır.

 Başlıca eserleri Şairler Üzülmesin (1973), Acıya Kurşun Geçmez (1976), Ben Ölmeden Önce (1977), Yağma Yok (1978), Tek Şekerli Çınaraltı (1983), Keman Çalan Ölüler (1985) ve Bizans Tabut Çiviler'dir (1988).