IŞİD, Asur'un en büyük şehrini tahrip etti

IŞİD, Asur'un en büyük şehrini tahrip etti

Irak ve Suriye topraklarında tarihi eserlere zarar veren IŞİD'in bu kez Haseke yakınlarında Asurlular’dan kalma arkeolojik alanları tahrip ettiği ortaya çıktı.

IŞİD, işgal ettiği topraklarda binlerce yıllık tarihi eserlere zarar vermeyi sürdürüyor.Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetine bağlı Tal Ajaja kasabasında IŞİD’in Asurlulardan kalma arkeolojik alanlarda yaptığı tahribat gün ışığına çıktı.

Hürriyet’in haberine göre geçtiğimiz şubatta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından Tal Ajaja’dan çıkarılan IŞİD üyeleri bu alanlarda buldukları binlerce yıllık heykel, tablet gibi antik eserleri tahrip ettiği belirtildi. AFP’ye konuşan Suriye Arkeoloji Koruma Derneği sorumlusu CheikhmousAli, “Tal Ajaja ya da antik adıyla Shadikanni, Asur’un en büyük şehirlerinden biriydi” dedi.


GÖMÜLÜ HEYKELLERİ BULMUŞLAR


Tal Ajaja’daki bilinen eserlerin büyük çoğu 19’uncu yüzyılda bulunmuş. Bununla beraber henüz keşfedilememiş eserlerin de pek çoğunu radikal cihatçılara ilaveten yağmacılar bulmuş. Suriye Antik Eserler Ajansı Başkanı Maamoun Abdulkarim, “Halen gömülü olan heykeller, sütunlar bulmuşlar. Pek çok şeyi kaybettik” ifadelerini kullandı.

Haseke’deki Arkeoloji Ajansı Direktörü Khaled Ahmo da, “Tal Ajaja’nın yüzde 40’ından fazlası IŞİD tarafından tahrip edilmiş. Kazılan tüneller paha biçilmez arkeolojik tabakayı yok etmiş” dedi. Suriye ordusu 27 Mart 2016’da antik Palmira kentini IŞİD’den geri almıştı. IŞİD’in bu tarihi bölgede çok ciddi tahribat yaptığı ortaya çıkmıştı.