Kültür ve sanat adası: Homeros okuma etkinliğine ev sahipliği yaptı!

Kültür ve sanat adası: Homeros okuma etkinliğine ev sahipliği yaptı!

Çanakkale'nin Bozcaada İlçesi'nde bu yıl 16'ncısı gerçekleşen Ozanın Günü ve Homeros Okuma Etkinliği en özel mekanlarından biri olan kale manzaralı Salhane Kafe Sahili'nde gerçekleştirildi. Bu senenin ozanı ise Mahmut Temizyürek oldu.

Ozanın Günü ve Homeros Okuması Salhane Kafe sahilinde dün akşam yapılan etkinlikte açılış konuşmasını uzun süredir Bozcaada'da yaşayan yazar Haluk Şahin yaptı. Manfred Osman Korfmann ve Cevat Çapan'la birlikte 2002 yılında ilk kez bu etkinliği düzenlediklerini belirten Haluk Şahin, bu süre içerisinde çok keyifli etkinlikler yaptıklarını söyledi. Haluk Şahin, bu etkinliğe Cevat Çapan ve Manfred Korfmann ile 2002 yılında başladıklarını belirterek, "Çok uçuk bir şeydi. Ama 15 yıldır devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla Homeros okuduk yıllarca. Bu sene aslında sona erdirmek istedik. Doyuma ulaştığını düşündük. Sonra Bozcaada takvimine yerleştiğini gördük. Ve devam kararı aldık" dedi.

Bu senenin katılımcıları olan ressam ve yazar Gürol Sözen, şair Cevat Çapan, şair ve bu senenin ozanı Mahmut Temizyürek, Pembe Akgün ve Truva Kazı Heyeti Başkanı Rüstem Aslan'ı etkinliği izlemeye gelenlere tanıttı.

"KÜLTÜR VE SANAT ADASI' TANIMLAMASINI SEVİYORUZ"

Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz da konuşmasında, "Bozcaada, içindekilerle ve onu sevenlerle güzel. Bozcaada için birçok tanımlama yapılır. Ama biz en çok 'Kültür ve Sanat Adası' tanımlamasını seviyoruz ve benimsiyoruz. Biz de belediye olarak bu tip etkinlikleri desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Başkan Yılmaz, etkinliğin yapıldığı Salhane'nin geçmişten bugüne kadarki sürecini anlattıktan sonra şöyle devam etti:

"Bu kış Kültür-Sanat Danışma Kurulu kuracağız. Daha sağlıklı bir planlama yapmak istiyoruz. Halktan gelen istek neticesinde geçen kış 'Adada Tiyatro Var' ismiyle bir proje gerçekleştirip birçok tiyatro oyunu getirdik. Hepsinde salonlar doldu. Bu organizasyona bu sene ekim ayında başlayacağız."

Truva Kazı Heyeti Başkanı Rüstem Aslan da, "1988'den beri Ada'ya geliyorum. Bozcaada bu 30 senelik süreçte oldukça değişti. Bozcaada'dan siz nasıl Truva'ya bakıyorsanız, biz de kazı evimizden Bozcaada'yı izliyoruz" dedi. Truva'daki kazı sürecinden de bahseden Aslan, 2018 yılında Truva Müzesi'nin de açılacağının müjdesini verdi.

Ressam ve Yazar Gürol Sözen, "Dostlara ve denizlere karşı konuşmak gerçekten çok zor. Homeros, ozanlığın ve bilgeliğin ötesinde, yaşama ve mimariye yön vermiştir. 'Güzel tektir, sen aynaları çoğaltırsan o da çoğalır' sözünden yola çıkarak diyorum ki, hepimiz aynalarımızı çoğaltırsak Homeros da devam edecektir" diye konuştu.

MAHMUT TEMİZYÜREK'İ ANLATTI

Etkinliğin ilk mimarlarından olan şair Cevat Çapan da Homeros'un Odysseia Destanı'yla ilgili başladığı konuşmasında, "Kaç yıl geçse de insanlar Homeros, İlyada, Odysseia okumaya devam ediyorlar, edecekler" dedi. Çapan, etkinliğin bu yılki ozanı Mahmut Temizyürek'i de tanıttı.

Temizyürek ile Cemal Süreya'nın Papirus dergileri sayesinde başlayan tanışıklığından, onun şiirlerinden ve denemelerinden söz eden Çapan, "Mahmut Temizyürek, Memet Fuat deneme ödülü ve Altın Portakal ödülünü aldı. Üniversitede psikoloji okumuş, gazetecilik ve dergicilik yapmış, ansiklopedilerde çalışmış. Mahmut Temizyürek, 'Uzaklara giderek, gerçeklere yaklaşıyor'" dedi.

Daha sonra yılın ozan olan Mahmut Temizyürek, bir saat süresince şiir dinletisi sundu. Şiirlerin ardından güneşin batışına doğru Homeros'un İlyada'sından bölümler okundu. Bozcaada Kalesi manzarasına ve Truva'ya karşı Pembe Akgün'ün ve katılımcıların okuduğu satırlar ile etkinlik son buldu.