Mermer fabrikasında heykel yaptılar

Mermer fabrikasında heykel yaptılar

7. Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi sona erdi. Heykeltıraş Ali Dirier’in mermerden yaptığı enstrüman çalışması ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Türkiye, İtalya, Ukrayna, Çin ve Tayvan olmak üzere 5 ülkeden 7 heykeltıraş “Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi” için bir ay boyunca Denizli’de taş yonttu. Bu yıl yedincisi yapılan “Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi” Kömürcüoğlu Mermer ile Denizli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlendi. Bu yılki sanatçılar Denizli’yi anlatan figüratif ve soyut eserler ürettti. Kömürcüoğlu Mermer fabrikasında ayrılan özel bölümde çalışan sanatçılar malzeme olarak da Denizli traverteni, Marmara mermeri ve Afyon mermeri kullandılar. Daha önceki kolonilerde üretilen eserlerden dört tanesi de Denizli’nin kamuya açık alanlarında sergileniyor.

Türkünün heykeli...

Heykeltıraş Işıl Şen, koloni kapsamında ürettiği ancak henüz yapımını tamamlamadığı “Ev” adlı eserini Denizli ve çevre illerinde yaygın olan Ümmü Kız Türküsü’nden yola çıkarak hazırlıyor: “Denizli il sınırları içerisinde bu türküye herkes sahip çıkıyor, birçok ilçe olayın kendi bölgelerinde geçtiğini iddia ediyor. Bu ilçelerden bir tanesi de efsanenin derlenmiş olduğu yer olan Çal. Efsaneye göre şimdi Bekilli’ye bağlı Moraca taraflarından iki genç birbirlerini severler. Aileleri ilişkilerine izin vermeyince Çal tarafına kaçmaya karar veririler. Kuyucak mevkiine Menderes Nehri’nin en dar yerine gelince, atlayarak karşıya geçmeye çalışırlar. Oğlan, atlar karşıya geçer ama kız atlamaya çalışırken ayağı kayar ve nehre düşerek boğulur. Kızın ölümüne sebep olan oğlan, Acıpayam Cezaevi’ne konur. Orada her gün sevdiği kız olan Ümmü adına türküler yakar. Bu türküleri duyan hâkim oğlanın masum olduğunu anlar ve onu hapisten çıkarır. Bu türkü o zamandan beri Ümmü adına söylenir.” Heykeltıraş Ali Dirier’in mermerden enstrümanı ile travertenden yapılan piyano ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Taş Heykel Sanatı Müzesi

Kömürcüoğlu Koloni Düzenleme Kurulu Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, Pamukkale travertenleri, Antikçağ kentleri Laodikeia, Hierapolis ile tanınan Denizli’nin, sanat alanında uluslararası çapta tanınmasına katkıda bulunmak ve güzel sanatlar alanında eğitim alan öğrencilerin, heykel yapma sürecini izleyebilecekleri bir ortam oluşturmak istediğini söylüyor. Taş Heykel Sanatı Müzesi kurmayı da hedefleyen Kömürcüoğlu, ayrıca travertenin malzeme olarak artistik olanaklarının araştırılmasına katkı sağlama amacında olduklarını da vurguluyor.