Netflix dizisine 'intihal' davası

Netflix dizisine 'intihal' davası

Netflix'te yer alan "46 Yok Olan" dizisine senaryosunun çalıntı olduğu iddiasıyla dava açıldı. Başrollerinde Erdal Beşikçioğlu, Yasemin Allen ve Melis Birkan gibi ünlü isimlerin olduğu “46 Yok Olan” isimli dizinin senaryosunun “Zamanın Muhafızları” isimli kitaptan birebir alındığı iddia edildi.

Geçtiğimiz yıllarda Star TV'de yayınlanan, ardından yayın hakları alınarak Netflix'te yer alan "46 Yok Olan" dizisine senaryosunun çalıntı olduğu iddiasıyla dava açıldı.

Başrollerinde Erdal Beşikçioğlu, Yasemin Allen ve Melis Birkan gibi ünlü isimlerin olduğu “46 Yok Olan” isimli dizinin senaryosunun, Süleyman Barış Kartal'ın “Zamanın Muhafızları” isimli kitaptan birebir alındığı iddia edildi. 2015 yılında yayınlanan kitabın yazarı, dizinin yayınlanmasından 1 yıl sonra okuyucuları tarafından uyarıldıktan sonra, dizinin yapımcı şirketi Pana Film’e maddi ve manevi tazminat talebiyle İstanbul 2. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Tarafsız Haber Ajansı'nın haberine göre, mahkeme de iddiaların araştırılması için bilirkişi görevlendirilmesine karar verdi. Prof. Dr. Sebahat Deniz, Yayıncı Cenk Burak Öntürk ve Fikir ve Sanat Eserler Kanunu (FSEK) Uzmanı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Engin Erdil tarafından yapılan inceleme sonrası da hazırlanan rapor mahkemeye gönderildi.

Bilirkişi raporunda, "Davacı Süleyman Barış Kartal’ın kitabının kurgusu ve bazı karakter ve mekansal hususiyetlerin “46 Yok Olan” isimli dizide izinsiz kullanılmasının FSEK 21’de yer alan mali hak türü olan işleme hakkının, davacının dizide işlenen eserin sahibi olarak belirtilmemesi sebebiyle manevi hak türü olan FSEK 15’teki adın belirtilmesini isteme hakkının ihlali sayılabileceği, davacının eser sahibi olarak adının belirtilmemesi nedeniyle eser sahibi olarak tanıtılma hakkı ihlal edilmiş olacağından maddi ve manevi tazminat talebinde haklı olduğu miktarın takdir hakkının sayın mahkemeye ait olacağı, sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.