O tartışma yeniden başladı: Darbe mi, Devrim mi?

O tartışma yeniden başladı: Darbe mi, Devrim mi?

Onur Sinan Güzaltan, "Tanrı Bizi İster mi?" ismiyle Kaynak yayınlarından çıkan kitabında Mısır'da yaşanan olayları inceledi. 

"Mısır, dünya kamuoyunun tartıştığı siyasal İslam, 'Arap Baharı', terör ve Ortadoğu sorunlarını anlamak için bir anahtar görevi görmektedir. Kahire başta olmak üzere Nil kıyısında yaşananları,yerinden gözlemler ve yerel aktörlerle görüşmeler vasıtasıyla aktaran bu çalışmadan edebi anlamda da lezzet alacağınıza inanıyorum." Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın sunuşuyla, Onur Sinan Güzaltan'ın kitabı, "Tanrı Bizi İster mi?" Kaynak Yayınları'ndan çıktı. Yalnızca Batı’ya bakarak tarihi, dünyayı ve ülkemizi anlamaya çalışmanın yanlışlığını, bu kitabı okuyunca daha iyi göreceksiniz. Tarih boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş Mısır’da, 2011'de çıkan isyanın etkisi hem bölgede hem de dünyada büyük oldu. Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Samir Amin, Mısır’ın efsanevi siyasetçisi Leila Takla, Al-Wafd Partisi’nin Onursal Başkanı Ezz el-Arab, İhvan liderleri, sokakların efendisi devrimciler, Sufiler ve elleri nasırlı kahveciler Mısır'da yaşananları anlatıyor. Mısır askeriyesinin siyasetteki rolü nedir? Mısır’da yaşananlar darbe miydi yoksa devrim mi? Mısır'ın ileri gelenleri süreci nasıl yorumluyor?
 
İki yıldan fazla sürede Kahire'de yaşayan yazar Güzaltan'ın kitabı Kahire sokaklarında dolaşırken en kestirme yollardan Türkiye'ye çıkıyorsunuz.
 
Mısırlı dünyaca ünlü Marksist ekonomist Samir Amin’le görüşmenin de yer aldığı kitapta, Amin Müslümanlar ve Sosyalistler arasında anti emperyalist bir birlik mümkün mü sorusuna şu ifadelerle cevap veriyor: “İnsanların Müslüman olması, solun önünde siyasi bir engel olarak değerlendirilmemeli. Antiemperyalist ve sosyal kavga dönemlerinde dini aidiyetin bir önemi kalmaz.”
 
Kitapta, İhvan’ın eski Merkez Komite üyelerinden Ahmed Ban’ın “İhvan’ın iktidarı almasının nedeni askerin haricinde Mısır’ın tek örgütlü gücü olması” değerlendirmesi dikkat çeken bir başka nokta.
 
Tahrir Meydanı’nda, Mübarek ve sonrasında Müslüman Kardeşlere karşı gösterilerin öncülüğünü yapan ve bu süreç içinde Oscar adayı “Meydan” adlı belgeselde de yer alan gençlerin, örgütlü mücadelenin gerekliliği, Gezi Hareketi ve Tahrir Meydanı arasındaki benzerliklerle ilgili değerlendirmeleri kitapta önemli bir yer kaplıyor.
 
Kitapta, yine Mısır’ın ilk kadın milletvekillerinden Leila Takla’nın Atatürk ve Mısır’ın önemli liderlerinden Cemal Abdül Nasır’ı karşılaştırırken kullandığı “Atatürk büyük bir kahramandır. Ülkesini işgalden kurtardı ve kan dökmeden büyük bir devrim gerçekleştirdi. Nasır Atatürk’ün yolunu izledi fakat birlikte hareket ettiği klik demokrasiden uzak bir rejim kurdu” ifadeleri dikkat çekiyor.
 
Mısır’da devrim sürecinde kadınların oynadığı rol, farklı sınıfların devrime bakışları, Müslüman Kardeşleri yıkan ordu-millet birlikteliği gibi konuları Mısır’dan farklı çevrelerin görüşleri ve edebi bir dille anlatan kitabı ünlü eleştirmenlerden Tunca Arslan şu satırlarla tanımlıyor: “Okumaktan büyük keyif aldığım ve çok şey öğrendiğim bir türün, anılar ve kişisel gözlemlerle zenginleştirilmiş gazetecilik çalışmasının dört dörtlük bir örneği Tanrı Bizi İster mi?”