Oğuz Atay'ın mezarı eski haline getirildi

Oğuz Atay'ın mezarı eski haline getirildi

13 Aralık 1977 tarihinde yaşamını yitiren yazar Oğuz Atay'ın Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'nda bulunan mezarlığı temizlendi.

43 yaşında hayata gözlerini yuman ve Türkçe'nin en büyük yazarlarından birisi olarak gösterilen Oğuz Atay'ın mezarı, üzerine yapılan çok sayıda yazılama ile zarar görmüştü.

Bir grup yurttaşın katıldığı çalışmayla Oğuz Atay'ın kabrinin tahrip edilen kısımları temizlenerek eski haline döndürüldü.

Atay'ın mezarının tahrip edilmesi sosyal medyada çok fazla tepki görmüştü.

OĞUZ ATAY KİMDİR?

Türk edebiyatının önde gelen isimelerinden biri olan Oğuz Atay'ın mezarının üzerine yazılar yazdılar. Peki Türk edebiyatına damga vuran Oğuz Atay kimdir eserleri neler? Oğuz Atay ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Oğuz Atay 12 Ekim 1934 tarihinde İnebolu, Kastamonu'nda dünyaya geldi. 13 Aralık 1977'de hayatını kaybeden Oğuz Atay ilk post modern romanı yazdı.

Babası, VI., VII dönem Sinop, VIII. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapan Cemil Atay’dır. 1951′de bugünkü adı Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji‘ni, 1957′de de İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. Üç yıl sonra İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 1975′te doçent olan Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı. Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlandı. Oğuz Atay, Tutunamayanlar‘ın 1971-72′de yayınlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü‘nü kazandı.

Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar, eleştirmen Berna Moran tarafından, “hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı” olarak nitelendirilmiştir. Moran’a göre Tutunamayanlar’daki edebi yetkinlik, Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır.

Atay’ın büyük etki yaratan eseri Tutunamayanlar’ı 1973′te yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izlemiştir. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplayan Atay, 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof. Mustafa İnan’ın hayatı konu eden Bir Bilim Adamının Romanı‘nı 1975 yılında yayımlamıştır. 1973 yılında yayımlanan Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir. Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi “Türkiye’nin Ruhu“nu yazamadan 13 Aralık 1977′de, İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedildi.

POST-MODERN TARZDA İLK ESER

Öldükten sonra 1987′de Günlük, 1998′de ise Eylembilim adlı kitapları yayımlanmıştır. Sağlığında hiçbir kitabı ikinci baskı bile yapamayan Atay’ın kitapları ölümünden sonra büyük ilgi gördü ve defalarca basıldı. Yıldız Ecevit’in hazırladığı Oğuz Atay biyografisi Ben Buradayım… 2005 yılında yayınlandı. Türk edebiyatında yazdığı Tutunamayanlar ile post-modern tarzda eser veren ilk yazar Oğuz Atay’dır.

Oğuz Atay, özellikle Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yaşadığı yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka,kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını anlatır. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi barındırır. Kastamonu Valiliği kendisi adına 2007 yılından beri Oğuz Atay Edebiyat ödülleri vermektedir.