Paslaşmalar ‘Yan Oda’ temasıyla ziyarete açıldı

Paslaşmalar ‘Yan Oda’ temasıyla ziyarete açıldı

Okan Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından bu yıl 6'ncı kez düzenlenen Paslaşmalar Sergisi, 'Yan Oda' temasıyla sanatseverlerle buluşuyor.

Paslaşmalar sergisinde bu yıl konsept olarak seçilen “Yan Oda” kavramı akademisyen sanatçıların sırayla birbirlerine işlerini iletmeleri ve bu üretimlere cevaben yan oda sakinlerinin 48 saat içinde bir eser üretip zincire devam etmeleri şeklinde gerçekleştirildi. Bu oyunsu konsept sonucunda sanat ve tasarım fakültesinin neredeyse tüm odalarından çıkan eserler tematik bir bütünlük içerisinde görücüye çıkıyor.

Yan Oda kavramı üzerinden sanatçıların ve buna bağlı olarak odaların birbirinin işine ‘yanıt verebilmeleri', geliştirmeleri ya da karşı durup yeni bir söz söyleyebilecekleri bir sergi oluşturuldu. Paslaşmalar sanatçının ‘fildişi kule'sine karşı çıkarak üretimin ortak ve diyalog içeren bir süreç olabileceğini vurgulamayı amaçlıyor. Kurduğumuz cümlenin sonunun noktayla değil, virgülle bitmesi, yani karşınızdakine yanıt verebilme imkanı tanımamızın diyalog için olmazsa olmaz bir koşul olduğunun altını çiziyor. Ayrıca sanatçının atölye, ev, sergi salonu gibi varoluş alanlarını ‘yan oda' temsili üzerinden kavramsallaştırarak yaratılan sanat eserlerinin bu mekanlar arası iletişimine, üretimler ve üretim mekanları arasındaki kültürel ilişkiye vurgu yapmayı amaçlıyor. Paslaşmalar bizleri Yan Oda'yı dinlemeye, onunla diyalog kurmaya, kendinize ve topluma yan odanın aynasından bakmaya ve elbette Lewis Carroll'un romanındaki gibi ‘koro halinde düşünmeye' çağırıyor.

Paslaşmalar Sergisi bu yıl Yan Oda kavramının ruhuna uygun olarak üniversitenin kamusal bir odası sayılabilecek, bu yıl faaliyete geçerek İstanbul'un önemli kültürel alanlarından biri olma iddiasını taşıyan Okan KSM sergi salonunda gerçekleştiriliyor.