Sanatçı İlyas Salman: İflah olmaz bir solcuyum... Hepimiz daha cesur olmalıyız

Sanatçı İlyas Salman: İflah olmaz bir solcuyum... Hepimiz daha cesur olmalıyız

'Oyunculuğumun önemli kısmını sokaktaki insanlardan öğrendim' diyen usta sanatçı İlyas Salman Posta gazetesinden Oya Çınar'a konuştu.

7 kardeşini kızamık, boğmaca gibi hastalıklardan kaybettiğini anlatan Salman, "Bugün artık hastalık bile sayılmayan hastalıklardan. Yoksulluktan. Ama sorsan bugün bana en az bu kadar acı gelen, insanlarının yüzde 90'ının Bilo, yüzde 10'unun Maho olduğu bir ülkede yaşıyor olmak. Hala sokakta aç insanları, yoksulları, sefalet içinde yaşayanları görmek" dedi.

"Ben zengin sofrasına oturmam. İflah olmaz bir solcuyum," diyen Salman, Cumhurbaşkanının elinden ödül almayacağını söyledi ve gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Almam çünkü halkın inancını kullanarak iktidarda kalmayı tercih eden insanları sevmem." Salman, "Cumhurbaşkanlığı resepsiyonlarına davet edildiniz mi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Hayır. Biliyorlar çünkü. Ben gitmem. Gidersem de rahat durmam, konuşurum."

Bugünün Türkiye'sini en iyi anlatan filmleri hakkında usta sanarçı şu cümleleri kullandı:

"Banker Bilo'. Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u da Maho ağa. Hala bu kadar sevilerek izlenmesinin nedeni de bu. Bizim zamanımızda bütün karakterler gerçekti. Yeşilçam hayatla akrabaydı. Mahalle manavından, berberine, bakkalına kadar herkes bildik insanlardı. Şimdiki sinema hayattan kopuk, saçma sapan sabun köpüğü komedilerden oluşuyor."

Oyunculuğumun önemli kısmını sokaktaki insanlardan öğrendim

 Oyunculuğumun önemli kısmını sokaktaki insanlardan öğrendim. Onları iyi tanıdığım için iyi canladırdım. Gerçek hayatta dostlarım da onlar arasındadır. Abartman görevlisi de benim dostumdur, sokaktaki balıkçı da. Ben zengin sofrasına oturmam. İflah olmaz bir solcuyum. İnatçı bir Atatürkçü, devrimci olmaya çalışan bir insanım.

Türkmen alevisiyiz biz

Onu tahminini yapamıyorum. Ben 3,5 yaşında okuma yazma öğrendim. Türkmen alevisiyiz biz. Bizim köyde kız erkek ayırmaksızın okuma yazma bilen kim varsa bilmeyene öğretirdi. Elime aldığım ilk kitaplar Yaşar Kemal'in, Fakir Baykurt'un kitaplarıydı. Eşitlik mücadelesinin ilk tohumlarını onlar atmıştır içime.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden ödül almam çünkü...

Yıllar önce Turgut Özal, ' Sarı Mercedes' filminizden dolayı kendisine ödül vermek için elini uzatınca elini sıkmadığı yönündeki iddialardan yola çıkarak Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın elinden ödül alıp almayacağı şeklindeki soruya ise "Doğrudur. ( Tutgut Özal) Almadım. Almam çünkü halkın inancını kullanarak iktidarda kalmayı tercih eden insanları sevmem. O koltuğa oturunca alevi misin, sünni misin, rum musun, kürt müsün gibi insanları birbirinden ayıran tutumlar biter, bitmeli. Devletin dini olmaz. Devlet insan ayırmaz. Ayırmamalı.

Kılıçdaroğlu tertemiz bir adam

Daha cesur hareketler bekliyorum. Kılıçdaroğlu tertemiz bir adam. Dürüstlüğünün önünde saygıyla eğilirim. Ama açık söyleyim, pısırık buluyorum kendisini. Meşhur bir söz vardır, 'Haklılar da haksızlar kadar cesur olursa dünya daha yaşanılır bir yer haline gelir' diye. Hepimiz daha cesur olmalıyız.

Usta sanatçı İlyas Salman, yapımcıların da mesafeli baktığı bir isim olmanın götürüleri hakkında ie şu ifadeleri kullandı:

"Son 10 yılda iki film yaptım. 2012'de 'Lal Gece'yi çektim. Altı ödül aldım. 'Mısır Adası'nı çektim. Moskova'dan, Gürcistan'dan, festivallerden ödüller aldım. Bunlar benim için kıymetli. Açık söyleyim, 'Kolpaçino'da, 'Maskeli Beşler'de ben zaten oynamam. Amerikan taklitçileri olarak görüyorum onları. Yalnız Holywood'un da kalitesini değil, kalitesizliğini taklit ediyorlar. Bu da ayrı bir komedi."

'Çirkinler De Sever' gibi fiziksel görüntünüze vurgu yapan filmler de oynaması ve görünüş olarak kendisini nasıl bulduğu sorusuna "Valla benim için güzellik öz ve biçimin akılsız insanların algılayamacağı şekilde bir araya gelmesidir. Ben biçimsel düşünce p.zevengi değilim. Ama dünyanın en yakışıklı adamıyım." şeklinde yanıt verdi.